Põhja-Korea lubas tuumaprogrammi taaskäivitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea riigipea Kim Jong-il eelmisel nädalal Pyongyangis.
Põhja-Korea riigipea Kim Jong-il eelmisel nädalal Pyongyangis. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea teatas täna, et loobub osalemast mitmepoolsetel tuumakõnelustel ja käivitab uuesti oma tuumarelvaprogrammi.


Pyongyangi samm on vastus ÜRO Julgeolekunõukogu eilsele otsusele mõista hukka kuu alguses toimunud Põhja-Korea kaugmaaraketi start, vahendas AFP.

15-liikmeline organ leidis, et sellega rikkus Pyongyang julgeolekunõukogu resolutsiooni 1718, mis keelas Põhja-Koreal kaugmaarakettidega seotud tegevuse.

Kommunistliku riigi teatel oli julgeolenõukogu avaldus talumatu solvang Põhja-Korea rahvale ning asub nüüd vastuseks oma tuumarelva tõrjevahendina tugevdama.

«Astume samme, et taastada oma tuumarajatisi ja töötleme ümber eksperimentaalsetes tuumareaktorites kasutatud kütusevardaid,» öeldi Põhja-Korea välisministeeriumi avalduses.

Analüütikute sõnul on avalduse sõnastus tavatult jõuline.

Lõuna-Koreas tegutseva Põhja-Korea õpingute ülikooli professor Yang Moo-Jin ütles AFP-le, et avaldus on üks tugevamaid, mida ta Pyongyangilt mäletab.

«Avaldusega öeldakse, et Põhja-Korea on nüüd liikumas tegude suunas,» märkis ta. «Ühendriikide, tema liitlaste ja Hiina jaoks on tähtis, et nad olukorra ohjeldamiseks targalt käituksid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles