Clinton on mures Ida-Euroopa uue sovetiseerimise pärast

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton (seljaga) ja Vene välisminister Sergei Lavrov (ees paremal) täna Dublinis OSCE konverentsil.
USA välisminister Hillary Clinton (seljaga) ja Vene välisminister Sergei Lavrov (ees paremal) täna Dublinis OSCE konverentsil. Foto: SCANPIX

USA välisministri Hillary Clintoni sõnul ähvardab suurt osa Ida-Euroopast ja Kesk-Aasiast pahatahtlike valitsuste soov piirkond taas sovetiseerida, nimetades suureks ohuks demokraatia ja inimõigusrühmituste mahasurumist Venemaal.

«On alanud katse regioon taassovetiseerida,» ütles Clinton AP teatel täna Dublinis, kus ta arutab olukorda Süürias Vene ametivenna Sergei Lavrovi ja ÜRO vahendaja Lakhdar Brahimiga.

«Seda ei hakata niimoodi nimetama. Seda nimetatakse tolliliiduks, seda nimetatakse Euraasia Liiduks ja nii edasi,» ütles ta viitega Vladimir Putini soovile rajada endise N. Liidu maades uus majandusühendus. «Kuid ärgu olgu siin kaksipidi mõistmist. Me teame, mis on lõppeesmärk ja me üritame leida tõhusaid moodusi selle aeglustamiseks või ärahoidmiseks.»

Iiri pealinnas toimuva OSCE riikide konverentsi raames 11 Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia inimõiguslasega kohtunud Clinton mainis ka Venemaal, Valgevenes, Türkmenistanis ja teistes endise N. Liidu riikides kasutatavaid repressioone ja seadusi, mille eesmärk on takistada USA ponnistusi edendada demokraatiat.

«Oleme sama meelt teie hinnanguga, et kodanikuühiskonna tegutsemisruum ning inimõiguste ja põhivabaduste kaitsmine on vähenemas, valitsused muutuvad oponentide vaigistamisel üha agressiivsemaks ning piiravad sõnavabadust ja seisukohtade vahetust,» ütles ta inimõiguslastele.

«On kurvastav, et 20 aastat pärast Nõukogude ajastut on nii paljud loodetud eduindikaatorid taandumas,» märkis Clinton. «Ja mõju eraisikutele ja organisatsioonidele muutub üha rõhuvamaks.»

Clintoni sõnul üritab USA sääraste arengute vastu seista, kuid see on muutunud väga keeruliseks, sest Ameerika mõjuvõim teatud riikides on väga väike, tuues näiteks Valgevene ja Ukraina. Viimase arenguid nimetas ta Ühendriikide üheks suurimaks pettumuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles