Saakašvili: Moskvaga kõnelemiseks peab saama NATO-le lähemale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihhail Saakašvili pühapäeval Thbilisis.
Gruusia president Mihhail Saakašvili pühapäeval Thbilisis. Foto: AP / Scanpix

Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili hinnangul saab Gruusia alustada Venemaaga täiemahulist dialoogi alles pärast oma positsioonide tugevdamist rahvusvahelisel areenil ja lähemat lõimumist euroatlantilistesse struktuuridesse.


«Venelased kordavad üha, et tahaksid olla heades suhetes Gruusiaga, kuid üksnes tingimusel, et seal vahetub valitsus,» ütles Saakašvili täna ajakirjanikele.

Tema sõnul seisab Gruusia võimu ees ülesanne valmistada ette täisväärtuslik ja tõeline dialoog Venemaaga.

«Kuid sellise dialoogi läbiviimiseks peame tugevdama oma rahvusvahelisi positsioone ja lähendama oma integreerumist NATO struktuuridesse. Selleks on täna ainulaadne šanss,» ütles Saakašvili.

Tema hinnangul on Venemaal kujunenud väär suhtumine Gruusia riiki.

«Kui nad räägivad Gruusiast, siis ei mõtle nad Gruusia all sama territooriumi mis muu maailm - Psoust Roki tunnelini, vaid ainult kolme regiooni - Kharthlit, Kahhethi ja Imerethi. See ongi täna Venemaa meelest Gruusia,» tõdes president.

Ta rõhutas, et päevakorda peab tõusma Gruusia täieliku deokupeerimise küsimus.

Seetõttu tuletas president meelde, et välisminister Grigol Vašadze peab täna Washingtonis läbirääkimisi oma USA kolleegi Hillary Clintoniga.

«Esimest korda nimetas (president Barack) Obama asju nende õigete nimedega. Ta ei rääkinud ülemäärasest jõukasutamisest, ebaadekvaatsest vastusest, vaid ütles otse - see oli sissetung, agressioon, Gruusia annekteerimine,» ütles Saakašvili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles