Ukraina president nimetab Azarovi uuesti peaministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Mõkola Azarov (vasakul) koos Vene valitsusjuhi Dmitri Medvedeviga.
Ukraina peaminister Mõkola Azarov (vasakul) koos Vene valitsusjuhi Dmitri Medvedeviga. Foto: SCANPIX

Ukraina president Viktor Janukovõtš nimetab peaministrikandidaadiks senise valitsusjuhi Mõkola Azarovi, teatas riigipea pressitalitus täna.

Azarovi eelmine valitsus astus 3. detsembril täies koosseisus tagasi.

Janukovõtš põhjendas esialgu valitsuse tagasiastumist Azarovi otsusega minna oktoobris valitud parlamenti, kuid ütles kolmapäeval, et Azarovi väljavaated peaministri ametikoht säilitada sõltuvad tema uuest meeskonnast.

Azarov tõusis Ukraina valitsusjuhiks 2010. aastal pärast Janukovõtši võitu presidendivalimistel. Ta on alati olnud presidendi lähedane liitlane, kuid mõne analüütiku hinnangul on tema võimubaasi viimasel ajal nõrgestanud presidendi kaaskonna tõus tippametitesse.

Azarovi kandidatuur läheb kinnitamiseks ülemraadale, mille uue koosseisu avaistung on määratud 17. detsembrile. Seal on kindel ülekaal presidendi Regioonide Parteil, mis sai oktoobrikuistel valimistel 450 kohast 185.

Teiseks-kolmandaks tulid opositsioonijõud: vangistatud ekspeaministri Julia Tõmošenko valimisliit Batkivštšõna (Isamaa) pälvis 101 ja poksi raskekaalu maailmameistri Vitali Klitško UDAR (Ukraina Demokraatlik Reformiallianss) 40 mandaati.

Marurahvuslik Vabadus saab ülemraadas 37 ja Regioonide Partei liitlastest kommunistid 32 kohta.
Ülejäänud kohad kuuluvad väikeerakondadele või sõltumatutele kandidaatidele.

Valimisi varjutasid pettussüüdistused. Neid peeti proovikiviks Ukraina demokraatiale, mis OSCE vaatlejate kohaselt sai tagasilöögi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles