Rumeenia parlamendivalimistel saatis edu valitsuskoalitsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisplakatid Rumeenia pealinnas Bukarestis.
Valimisplakatid Rumeenia pealinnas Bukarestis. Foto: SCANPIX

Rumeenia peaministri Victor Ponta vasaktsentristlik valitsusliit võitis ülekaalukalt eile peetud parlamendivalimised, kogudes 59 protsenti häältest, näitasid esialgsed osalised valimistulemused.

Ponta juhitav Sotsiaalliberaalne Liit (USL) jättis kaugele selja taha president Traian Băsescule lähedase Rumeenia Paremliidu (ARD), mille häältesaagiks jäi vaid 17 protsenti.

Kaheksakümne ühel protsendil häältel põhinevad valimistulemused annavad alust oodata uusi pingeid võimuliidu ja riigipea vahel. Băsescu on öelnud, et ei kavatse Pontat uuesti peaministriks esitada, valitsus omakorda on ähvardanud presidenti tagandamisega.

Teistest erakondadest said meediaärimehe Dan Diaconescu populistid 14 protsenti häältest, viieprotsendise künnise ületas napilt ka ungari vähemuse erakond.

Valimistulemused annavad alust oodata uusi pingeid võimuliidu ja riigipea vahel.

Valimised olid esimesed pärast mais võimule tulnud 40-aastase peaministri sellesuvist nurjunud katset president tagandada, mis tõi kaasa Euroopa Liidu ja USA terava kriitika. Băsescu (61) jäi ametisse, kuna tema tagandamiseks korraldatud referendum tunnistati valijate madala aktiivsuse tõttu õigustühiseks, kuid tema tagandamise poolt oli üle seitsme miljoni rumeenlase.

Investorid ja majandusanalüütikud on hoiatanud valimisjärgsete uute poliitiliste pingetega seotud ohtude eest.

«Ilma poliitilise stabiilsuseta ei ole majanduskasvul mootorit,» märkis hiljuti Rumeenia välisinvestorite koda.

Rumeenia püüab toibuda Euroopa kõige radikaalsemate hulka kuulunud säästuprogrammist, mis maksis parempoolsetele ka populaarsuse. Keskmine kuupalk riigis on praegu 350 eurot ja ligi kolm miljonit rumeenlast on töö ja parema elu otsingul riigist lahkunud.

Ponta on Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) loal tõstnud suurema osa pensione ja palkasid kasinuse-eelsele tasemele, kuid pole muutnud 24-protsendist müügimaksu, mis on üks Euroopa Liidu kõrgemaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles