Venemaa plaanib vastulööki Magnitski eelnõule

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigiduuma.
Vene riigiduuma. Foto: SCANPIX

Venemaa parlamendi alamkotta jõudis täna inimõiguste kaitset puudutav seaduseelnõu, milles vaatlejad näevad aga vastust USA nn Magnitski eelnõule.

Riigiduumasse jõudnud kava paneb paika Venemaa kodanike õiguste rikkumistega seotud isikute survestamise abinõud, võimaldades näiteks Venemaal keelata riiki sisenemast musta nimekirja kantud välisriikide kodanikel, samuti näeb see ette finantssanktsioone, vahendas RIA Novosti.

Nimekirja hakkaksid uudisteagentuuri Interfax vahendusel haldama välisasjade volitatud täitevvõimuorgan, parlamendisaadikud, ombudsman, parteid, ühiskondlik koda ja riigiorganid.

Venemaa parlamendiallikate teatel soovitakse eelnõu riigiduumas vastu võtta veel enne selle aasta lõppu. Jõustumiseks vajab see ka parlamendi ülemkoja heakskiitu ja president Vladimir Putini allkirja.

Vaatlejad peavad seda aga Venemaa vastulöögiks USA Kongressi heakskiidu pälvinud seaduseelnõule, mis näeb ette advokaat Sergei Magnitski surmaga seotud Vene ametnikele viisa- ja finantssanktsioonide kehtestamist. Jõustumiseks vajab see veel president Barack Obama allkirja.

Venemaa on sellele reageerinud teravalt. Peaminister Dmitri Medvedev nimetas lubamatuks, et üks riik dikteerib teisele oma tahtmisi, leides, et Ühendriigid tegid suure vea. Seejuures lubas Medvedev astuda nii «sümmeetrilisi kui ka asümmeetrilisi vastusamme», täpsustamata siiski milles need seisnevad.

Vene riigiduuma esindaja, võimuerakonna Ühtne Venemaa fraktsioonijuht Vladimir Vassiljev nimetas USA otsust aga politiseerituks ja sekkumiseks Venemaa siseasjadesse. Õiglase Venemaa juht Sergei Mironov leidis aga, et see läheb vastuollu süütuse presumptsiooniga.  

Venemaa välisminister Sergei Lavrov nimetas duumasse jõudnud eelnõud Venemaa sümmeetriliseks vastuseks. Milles seisnevad Venemaa asümmeetrilised vastusammud, pole veel selge. Samas lubas Lavrov, et just viimased võivad osutuda märksa efektiivsemaks.  

Venemaa on teatanud ka otsusest kehtestada piirangud Ühendriikide lihatoodete sisseveole, eitades, nagu oleksid piirangud seotud Magnitski eelnõuga.

USA investeerimisfirma Hermitage Capital advokaat Magnitski suri 2009. aastal 37-aastasena segastel asjaoludel Moskva eeluurimisvanglas. Ta vahistati pärast seda, kui ta paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse. Süüdistus kuriteos esitati aga talle, mitte väidetavatele toimepanijatele.

Kuigi möödunud kuul möödus Magnitski traagilisest surmast kolm aastat, pole Venemaa siiani süüdlasi vastutusele võtnud ning sellest on kujunenud Vene õiguskaitseorganite korrumpeerituse ja ebaõigluse sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles