Mali sõdurid vahistasid peaministri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali peaminister Cheick Modibo Diarra
Mali peaminister Cheick Modibo Diarra Foto: SCANPIX

Mali sõdurid vahistasid peaminister Cheick Modibo Diarra eile õhtul tema kodus, teatasid valitsusjuhi kaaskondlased ja lisasid, et ettevõtmise taga on endine mässujuht Amadou Sanogo.

«Peaministri vahistasid umbes 20 sõdurit, kes saabusid pealinna Bamako lähedal asuvatest Kati kasarmutest,» ütles oma sõnul juhtunut pealt näinud allikas uudisteagentuurile AFP. Informatsiooni kinnitas hiljem ka üks tundmatuks jääda sooviv julgeolekuametnik.

«Nad ise ütlesid, et kapten Sanogo saatis nad teda vangistama,» kinnitas ametnik.
Kuulduste kohaselt salvestas Diarra kõne, mida pidi esitatama kohalikus telekanalis, kuid sõdurid olevat ka selle konfiskeerinud.

Kummaliste arengute tagamaad jäävad esialgu täiesti selgusetuks, sest Euroopa Liidu välisministrid kiitsid alles päeval heaks väljaõppemissiooni, mille eesmärk on aidata Mali keskvalitsusel taastada kontroll riigi islamistide kätte langenud põhjaosa üle.

Ühe anonüümsust palunud kõrge ametniku sõnul pole missiooni osas midagi vaielda, sest sel on nii Mali, ÜRO kui ka teiste Aafrika riikide toetus.

Kavakohaselt asuvad umbes 250 ELi sõjaväelast välja õpetama nelja Mali valitsusarmee pataljoni ehk kokku 2600 meest.

EL teatas pühapäeval ka, et pakub sellele Lääne-Aafrika riigile veel 20 miljonit eurot humanitaarabi, suurendades sellega kogu toetussummat 101 miljoni euroni.

Mali sattus kriisi selle aasta märtsis, kui sõjaväeline riigipööre tekitas võimuvaakumi, mis võimaldas tuareegidel ja islamimässulistel haarata oma kontrolli alla suured kõrbealad ning hõivata võtmetähtsusega linnad nagu Timbuktu.

Mali Aafrika integratsiooni minister Traore Rokiatou Guikine ütles kuu alguses ÜRO Julgeolekunõukogu kohtumisel, et riigi delegatsioon soovib rõhutada interventsioonivägede riigi põhjaossa saatmise pakilisust.

«Mali rahva igapäevased kannatused on hästi teada - piitsutamine, jäsemete amputeerimine, massihukkamised, laste sõduriteks värbamine, vägistamine, kividega surnuks pildumine, rüüstamine ning ajaloo- ja kultuuripärandi hävitamine,» lisas minister.

Al-Qaedaga seotud islamirühmitused vallutasid riigi põhjaosa tähtsamad linnad 22. märtsi riigipöördekatsele järgnenud kaose ajal. Mässu algatasid iseseisvat riiki taotlenud tuareegid, kuid praeguseks on äärmusislamistid nad kõrvale tõrjunud, lubades rajada selles Prantsusmaast suuremas piirkonnas islamiriigi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles