Türgis istub trellide taga kõige rohkem ajakirjanikke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirideta reporterite meeleavaldus ajakirjanike vangistamise vastu Iraanis.
Piirideta reporterite meeleavaldus ajakirjanike vangistamise vastu Iraanis. Foto: SCANPIX

Türgi vanglates istub rohkem ajakirjanikke kui kusagil mujal maailmas, teatas USAs baseeruv vabaühendus Ajakirjanike Kaitse Komitee (CPJ). Vangis istuvate meediatöötajate arvult järgmised kohad on Iraan ja Hiina, vahendas AFP.


Rekordnumbrini jõudis Türgi tänavu, kui hulk kriitilisi reportereid ja toimetajaid pandi terrorismisüüdistustega türmi.

«Me elame ajastul, kus riigivastased süüdistused ja «terroristi»-sildid on muutunud valitsuste eelistatuimaks vahendiks ajakirjanike hirmutamisel, kinnipidamisel ja vangistamisel,» märkis CPJ tegevdirektor Joel Simon. «Ebamugavate teemade uuriva katmise kriminaliseerimine ei riku mitte ainult rahvusvahelist õigust, vaid takistab üle maailma inimeste õigust koguda, levitada ja saada sõltumatut infot.»

1. detsembri seisuga istus Türgi vanglates vähemalt 49 ajakirjanikku, nende seas kümneid kurdi rahvusest reportereid, keda süüdistatakse terrorismis, ning teisi ajakirjanikke, kellele pannakse süüks valitsuse vastu vandenõu sepistamist.

Iraanis oli käesoleva kuu alguses trellide taga vähemalt 45 ja Hiinas 32 ajakirjanikku. Üle maailma oli samal ajahetkel CPJ andmeil vangis 232 ajakirjanikku. See on 53 võrra suurem number kui mullu samal ajal ja üldse kõrgeim skoor alates aastast 1990, kui CPJ hakkas vangistatud ajakirjanike kohta statistikat koguma. Eelmine rekordarv türmis ajakirjanikke oli aastal 1996, kui trellide taga istus 185 selle eluala esindajat.

Samas märkis Komitee, et nende statistikas pole sees paljusid ajakirjanikke, kes on aasta jooksul vangistatud ja taas vabastatud.

Kõige rohkem ajakirjanikke vangis
1. Türgi – 49
2. Iraan – 45
3. Hiina – 32
4. Eritrea – 28
5. Süüria – 15
6. Vietnam – 14
7. Aserbaidžaan – 9
8. Etioopia – 6
9. Saudi Araabia – 4
10. Usbekistan – 4

Üldse suutis CPJ tuvastada 27 ajakirjanikke vangistavat riiki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles