Hiina lükkas ümber teate kõneluste alustamisest Taiwaniga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabariik lükkas ümber teate kõneluste alustamisest Taiwaniga.
Hiina Rahvavabariik lükkas ümber teate kõneluste alustamisest Taiwaniga. Foto: AP / Scanpix

Hiina Rahvavabariigi ametniku kinnitusel on kommunistlik riik valmis kaitsekõnelusteks Taiwaniga, kuid lükkas ümber väite, nagu kohtuksid vaenupooled peagi Ühendriikides.


Hiina Rahvavabariigi Taiwani asjade büroo esindaja Li Weiyi lükkas ümber kuuldused nagu kohtuksid pikaaegsete rivaalide ohvitserid pärast kuut aastakümmet kestnud pingeid tänavu augustis Hawaiil, vahendas AFP.

Hiina päevaleht tsiteeris möödunud kuul anonüümseks jääda soovinud sõjaväeametnikule, kelle sõnul toimub kahe poole sõjaväe esindajate kohtumine Hawaiil.

Li ütles ajakirjanikele, et konstruktiivne dialoog võiks leevendada pingeid kahe poole vahel ning sõjaline koostöö suurendaks vastastikust usaldust. Ametniku sõnul toimub järgmine läbirääkimiste voor Taiwani ja Hiina esindajate vahel aprillis või mais.

«Väinaülene sõjaline suhtlus võib alata akadeemilise suhtlusega ekspertide vahel sõjalise julgeoleku ja vastastikuse usaluse küsimuses,» arvas Li.

Suhted vaenujalal valitsuste vahel on aga hakanud jõudsalt paranema pärast seda, kui Taiwani presidendiks tõusis möödunud aasta mais Ma Ying-jeou, kes pooldab tugevamaid majandussidemeid ülejäänud Hiinaga.

Möödunud aasta novembris kohtus Taiwani president kommunistliku Hiina Rahvavabariigi ametnikuga, mis tähistas kõige kõrgetasemelisemat kontakti kahe teineteist mittetunnustava poole vahel kuue aastakümne vältel.

Vahetult enne seda avas Hiina regulaarsed otselennud Taiwanile, mis tähendas seda, et mandri-hiinlased ei pidanud saarele jõudmiseks enam lendama läbi kolmandate riikide ja vastupidi.

Hiina peab 1949. aastal lõppenud kodusõja järel mandri-Hiinast eraldunud Taiwanit aga oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki. Hiina poliitikute väitel on tegemist separatistliku provintsiga ja minevikus on korduvalt ähvardatud see jõuga tagasi vallutada, kui Taiwan peaks liikuma formaalse iseseisvuse suunas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles