ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis Põhja-Korea raketikatsetuse hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea elanikud vaatavad teleuudist Põhja-Korea raketikatsetusest.
Lõuna-Korea elanikud vaatavad teleuudist Põhja-Korea raketikatsetusest. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis kolmapäeval hukka Põhja-Korea kaugmaaraketi katsetuse ning lubas jätkata kõnelusi «kohase reageeringu» üle, teatas nõukogu pärast erakorralist koosolekut.

Lõuna- Korea ja Jaapan teatasid kolmapäeval, et Põhja- Korea korraldas kaugmaaraketikatsetuse. Jaapani teatel tõusis rakett õhku Põhja- Korea läänerannikult ja see ületas 12 minutit pärast starti Jaapanile kuuluva Okinawa saare. Jaapan ei tulistanud raketti alla.

Tuumarelvaga Põhja-Korea väitis, et uusima raketistardi eesmärk oli vaid satelliidi orbiidile viimine, kuid nii USA, Lõuna- Korea kui ka Jaapan peavad seda varjatud ballistilise raketi katsetuseks, mille ÜRO Pyongyangile pärast selle 2006. ja 2009. aasta tuumakatsetusi keelas.

Raketikatsetus mõisteti suures osas maailmas hukka ja lääneriikides nõuti karme meetmeid Põhja-Korea ohjeldamiseks. NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen kutsus Pyongyangi täitma oma rahvusvahelisi kohustusi, ÜRO Julgeolekunõukogus väljendatud rahvusvahelise kogukonna tahtele kuuletuma ning raketikatsetele moratooriumi kehtestama.

Erandlikult mõistsid katsetuse hukka Põhja- Korea liitlane Hiina ja ka Venemaa.

USA nimetas katsetust provokatsiooniks, mis ohustab regiooni turvalisust ja rikub ka ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone. ÜRO on keelanud Põhja- Koreal tuumarelvakatsetused ja ballistiliste rakettide katsetused.

Põhja- Korea lubas kolmapäeval, et jätkab oma kosmoseprogrammi ning see ei oli ÜRO Julgeolekunõukogu arutelu teema.

«Hoolimata sellest, mida teised ütlevad, kasutame ka edaspidi oma legitiimset õigust satelliite orbiidile saata,» ütles Põhja-Korea välisministeeriumi pressiesindaja ametlikule uudisteagentuurile KCNA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles