Vene eksperdid ei poolda tuumaarsenali radikaalset vähendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurikuulus "ümberhäälestusnupp", mille USA välisminister Hillary Clinton oma Vene ametivennale Sergei Lavrovile kinkis.
Kurikuulus "ümberhäälestusnupp", mille USA välisminister Hillary Clinton oma Vene ametivennale Sergei Lavrovile kinkis. Foto: SCANPIX

Vene sõjandusekspertide hinnangul ei saa riik enesele strateegilise ründepotentsiaali radikaalset vähendamist lubada.


Ajaleht Kommersant teatas täna, et USA Teadlaste Liit avaldas ettekande uue tuumadoktriini kujundamisest.



Ettekande autorid soovitavad vähendada tuumalõhkepeade arvu nii palju kui võimalik ning sihtida raketid Venemaa suurematelt linnadelt ümber olulisematele majandusobjektidele nagu Gazprom, Rosneft, Rusala, Nornikel, Surgutneftegaz, Evraz, Severstal ning isegi Saksa E.ONile ja Itaalia Enelile.

USA-l on praegu 5200 tuumalõhkepead, millest 2700 on operatiivvalves ning ülejäänud ladudes. Teadlased peavad niisugust lõhkepeade hulka pigem USA enda elanikkonda ohustavaks kui sõjas kasutatavaks.

Ameeriklaste ettepanekut välja kuulutada tuumalöökide sihtmärke nimetavad Vene eksperdid poliitiliseks spekulatsiooniks.

«Venemaa ei tohi langetada tuumaohjeldusjõudude lävet allapoole 1000 lõhkepead, vastasel juhul oleme silmitsi rahvusliku julgeoleku tagamise probleemidega,» ütles Vene Teaduste Akadeemia Maailmamajanduse ja Rahvusvaheliste Suhete Instituudi teadur Vladimir Jevsejev.

Nõnda kommenteeris ta USA Teadlaste Liidu ettekannet, milles öeldakse, et USA ja Venemaa võiksid vähendada oma tuumalõhkepeade arvu mõnesajani. Seejuures leiavad teadlased, et USA strateegilised raketid ei peaks olema sihitud mitte Venemaa linnadele, vaid 12 tähtsaimale majandusobjektile.

Jevsejev selgitas, et tuumajõudude vähendamisel peab Venemaa arvesse võtma USA potentsiaali tavarelvastuse, sealhulgas täppisrelvastuse osas, samuti teiste tuumariikide arsenale. «Mõnedel andmetel on mitusada tuumalaengut praegu olemas Prantsusmaal, Suurbritannial ja Hiinal. Arvatakse, et Iisraelil, Indial ja Pakistanil on igaühel paarsada lõhkepead,» ütles Jevsejev.

«Mis puudutab oletatavaid sihtmärke, siis Ameerika teadlaste selleteemalised jutud on pelgalt poliitiline spekulatsioon, mil pole mingisugust sõjalist tähendust,» arvas ekspert.

Strateegiliste raketivägede peastaabi endine ülem Viktor Jessin ütles, et tuumalõhkepeade arvu vähendamist USAs ja Venemaal tuleb seostada strateegilise kaitserelvastuse vähendamisega.

«Vastasel juhul saab võrdse julgeoleku printsiip rikutud, sest ameeriklased loovad oma raketikilpi, Venemaal aga niisugune võimalus puudub,» selgitas Jessin.

Ettepanekut avaldada rakettide sihtmärgid ei saa tema sõnul tõsiselt võtta. «Vaevalt nüüd üks või teine pool ütleb: ma sihin oma raketid 12 objektile ja teiste pärast ei tarvitse te muret tunda,» arvas Jessin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles