Kubilius esines Moldova valimisklipis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häältelugemine Moldovas.
Häältelugemine Moldovas. Foto: AFP / Scanpix

Leedu ajalehe Respublika teatel paneb moldovalasi kulme kergitama Leedu peaministri Andrius Kubiliuse esinemine Moldova valimisklipis, kus valitsusjuht julgustas inimesi hääletama sealse kristlik-demokraatliku rahvapartei poolt.


Respublika väitel pahandas Kubiliuse ülesastumine suurt osa Moldova poliitikuid. «Ma saaks aru, kui see olnuks Putin, aga see oli Leedu peaminister,» teatas Respublikale üks Moldova poliitikategelane, vahendas uudisteagentuur LETA.



Teised viitasid, et olid esinemist nähes arvanud, et tegu on aprillinaljaga, ja pidasid seda otseseks sekkumiseks teise riigi sisepoliitikasse.



Sekkus valimisprotsessi


Moldova opositsioonijuht Vlad Filat kehitas õlgu. «Leedu peaminister pidi arvesse võtma [kristlike demokraatide juhi Iurie] Rosca tegevust Moldovas. Ta oli kommunistliku partei lähim liitlane,» ütles ta Respublikale. Filati arvates on kummaline sekkuda teise riigi valimisprotsessi.



Videot, kus kristlik demokraat Kubilius sõna võtab, näidati selle kuu alguses, mõned päevad enne 5. aprillil toimunud üldvalimisi, kus oli opositsiooni sõnul räigeid rikkumisi, mis tagasid kommunistidele valimisvõidu. Kristlikud demokraadid parlamenti ei saanud.



Kubilius ei kommenteerinud oma esinemist ega leidnud selles midagi halvakspandavat. «Mis siin teie jaoks ebaselget on?» küsis ta Respublikalt. Kõige kummalisem on see, et Leedu välissuhtlusega tegelevad organid olid Kubiliuse esinemisest teadlikud, kuid ei pidanud vajalikuks rahvast teavitada, kirjutas väljaanne.



Hääled loetakse üle

Moldovas puhkenud kommunistide-vastased meeleavaldused muutusid vägivaldseks, ka opositsiooniparteid mõistsid laamendamise hukka. Kommunistist president Vladimir Voronin süüdistas protestide korraldamises Rumeeniat ning jõude, kes soovivat teha lõppu Moldova iseseisvusele.



Pärast rahutusi andis Moldova põhiseaduskohus Voronini nõudmisel korralduse valimistulemused üle kontrollida. Eile alustaski valimiskomisjon häälte ülelugemist, ent opositsioon nõuab endiselt uusi valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles