Põhjakorealaste rõõmupidu vahetub leinaga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mundris põhjakorealased eile Kim Jong-ilile ja tema riigi rajajast isale Kim Il-sungile pühendatud monumentide juures.
Mundris põhjakorealased eile Kim Jong-ilile ja tema riigi rajajast isale Kim Il-sungile pühendatud monumentide juures. Foto: SCANPIX

Kui sel nädalal tuli Korea RDVi elanikel tähistada edukat raketistarti ja veel üleeile toimus selle tähistamiseks pidulik paraad, siis eilsest leinatakse suletud riigis aasta eest surnud endist liidrit.

Homme möödub täpselt aasta päevast, mil 17 aastast riiki juhtinud Kim Jong-il suri südamerabanduse tagajärjel. Juba eilsest võis pealinnas Pyongyangis Kalli Juhina tuntud endisele liidrile pühendatud monumendi juures näha leinavaid põhjakorealasi, vahendas uudisteagentuur AFP.

Täna hommikul toimus aga Pyongyangis maailma ühel suurimal staadionil tund aega kestnud mälestustseremoonia, millest võttis osa ka Kim Jong-ili poeg Kim Jong-un. Armsaks Austatud Marssaliks tituleeritud Kim Jong-un tõusis oma isa surma järel riigi etteotsa ning on jätkanud oma isa ja riigi rajajast vanaisa Kim Il-sungi poliitikat.  

Lisaks Kim Jong-unile osalesid hommikusel tseremoonial ka teised nukrate nägudega ja musta riietatud riigi kõrgemad parteilased, sõjaväelased ja poliitikategelased.

«Suure juhi süda enam ei löönud, kuid seltsimees Kim Jong-il elab meiega igavesti, et anda õnnistus meie rahva säravale tulevikule,» ütles riigi tseremoniaalne juht Kim Yong-nam riigitelevisioonis üle kantud tseremoonial peetud kõnes. «Kwangmyongsong-2 satelliidi edukas lähetamine on meie sõjaväe ja rahva saavutatud järjekordne võit, milleni jõuti suure juhi õpetuste truu järgimise tulemusena.»

Kui Korea RDV võimude teatel oli raketistardi eesmärgiks toimetada orbiidile satelliit, siis lääneriigid näevad selles kaugmaaraketi katsetust, saamaks oma arsenali raketti, mis suudaks toimetada tuumalõhkepea ühelt mandrilt teisele.  

Vaatlejad usuvad, et Kim Jong-ili auks korraldatud raketistardi eesmärgiks oli aga tugevdada Kim Jong-uni positsiooni, tõestamaks, et nooreks ja kogenematuks peetav liider suudab riiki juhtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles