Obama sõnul tuleb rahval endale hakata esitama raskeid küsimusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama Newtowni koolis leinajatele kõnet pidades.
Barack Obama Newtowni koolis leinajatele kõnet pidades. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles pühapäeval Newtowni veresauna ohvrite mälestusteenistusel kõneledes, et kogu rahvas peab endale hakkama esitama raskeid küsimusi.

Presidendi sõnul pole piisavalt tehtud relvavägivalla ohjeldamiseks ja seepärast seisavad ameeriklaste lapsed aasta-aasta järel silmitsi selliste õudustäratavate sündmustega. Obama lubas, et rakendab kogu oma võimu ja võimalused selleks, et selliseid tulistamistragöödiaid edaspidi ära hoida.

«Ühiskonna tähtsaimaks ülesandeks on laste eest hoolitsemine ja nende kaitsmine. Me ei ole teinud piisavalt. Me ei saa leppida sellega, et sellised sündmused on kujunemas rutiiniks. Meil rahva ja riigina tuleb hakata endale esitama mitmeid raskeid küsimusi. Need tragöödiad peavad lõppema ja selleks peame muutuma ka meie,» rääkis Obama.

President nõudis taaskord koostööd ja otsustavat tegutsemist vajalike meetmete rakendamiseks, et selliseid veretöid tulevikus vältida.

«Me peame ühendama jõud ja asuma tõeliselt tegutsema hoolimata igasugustest poliitilistest lahkarvamustest või vaadetest, et taolisi tragöödiaid enam aset ei leiaks,» rõhutas Obama, kes ühtlasi meenutas rahvale, et see on juba neljas kord ametiajal, kui ta taolisel leinatseremoonial osaleb.

«Muidugi ei saa mingi seadusega kurjust maailmast kaotada, kuid meie kohus on üritada,» lisas riigipea.

USA president saabus pühapäeval Connecticuti osariigis asuvasse Newtowni linna, kus reedel hukkus ühes algkoolis toimunud tulistamises 20 esimese klassi last ja kuus koolitöötajat.
Obama kohtus hukkunute perekondadega, tänas esimesi reageerijaid, päästetöötajad ja politseinikke ning osales mälestusteenistusel.

«Seistes silmitsi selle kirjeldamatu vägivalla ja koletu kurjusega olete te olnud siiski üksteisele toeks ja kokku hoidnud,» ütles Obama leinajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles