Gruusia tahab Venemaaga vastasseisu lõpetada

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid tegemas vaidlusaluses Abhaasias seitsmendas sõjaväebaasis taktikalist treeningut.
Vene sõdurid tegemas vaidlusaluses Abhaasias seitsmendas sõjaväebaasis taktikalist treeningut. Foto: SCANPIX

«Pole võimalik jääda Venemaaga igavesse vastasseisu,» sõnas Thbilisi eriesindaja Venemaal Zurab Abašidze täna toimunud pressikonverentsil, teatas uudisteagentuur AFP. Reedel kohtus Abašidze Šveitsi suuruselt teises linnas Genfis Venemaa asevälisministri Grigori Karasiniga.

Abašidze sõnas, et naabrid hakkavad pidama regulaarset dialoogi kaubandus-, transpordi- ja humanitaar-kultuurilistel teemadel, lisaks ka piiriküsimustes, püüdmaks leida väljapääsu ummikusse jooksnud suhetest. Läbirääkimisi nimetas Abašidze konstruktiivseks.

Gruusia ja Venemaa vahel puuduvad alates 2008. aasta sõjast diplomaatilised suhted, Kreml keeldub ka igasugusest asjaajamisest Gruusia presidendi Mihheil Saakašviliga.

Kaks kuud tagasi oma koalitsiooniga Gruusia Unistus valimisvõitjaks tulnud nüüdne  peaminister Bidzina Ivanišvili on seadnud suhete parandamise Venemaa üheks peamiseks ülesandeks.  

«Meie eesmärgiks on oma riigi julgeolekuriske minimaliseerida,» sõnas Abašidze ja lisas, et nad on alustanud dialoogi, kuna selle ainsaks alternatiiviks on ummikseis ja pidevad pinged.

Siiski rõhutas Abašidze, et Thbilisi Lääne-meelne välispoliitika ei saa Moskvaga aruteluteemaks. Ka peaminister Ivanišvili on Saakašvili Lääne-poolset kurssi ja NATOsse pürgimist lubanud jätkata. Venemaale on Gruusia NATO-ihalus aga tõsiselt vastumeelne.

Lisaks teatas Abašidze, et kompromiss Venemaaga Gruusia suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkusega seoses pole kuidagi võimalik. Abašidze viitas sellega kahele Gruusiast lahku löönud piirkonnale Abhaasiale ja Lõuna-Osseetiale, mille iseseisvust Venemaa pärast 2008. aasta konflikti tunnustas. Lisaks on Venemaa kahe vaidlusalusesse piirkonda paigutanud tuhandeid sõdureid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles