Briti kuninganna teeb harukordse külaskäigu valitsuse istungile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II Downing Streetil peaminister David Cameroni külalisena 2011. aastal.
Kuninganna Elizabeth II Downing Streetil peaminister David Cameroni külalisena 2011. aastal. Foto: SCANPIX

Briti kuninganna Elizabeth II osaleb teisipäeval kabineti istungil, teatas peaministri büroo esmaspäeval harukordsest külaskäigust.

Tegemist on Briti monarhi esimese visiidiga valitsuse istungile enam kui sajandi jooksul. Minevikus juhtisid monarhid valitsuse istungeid, kuid viimase Briti kroonitud peana kasutas seda õigust 1901. aastal surnud kuninganna Victoria.

Kaheksakümne kuue aastane kuninganna Elizabeth läheb peaministri residentsi Downing Streetil, et võtta vastu valitsuse kingitus teemantjuubeli puhul ning osaleda vaatlejana valitsuse istungil.

Tavaliselt kestavad Briti valitsuse istungid umbes poolteist tundi, Buckinghami palee teatel kavatseb kuninganna olla kohal vähemalt 30 minutit.

Valitsuse istungil istub kuninganna paremal käel peaminister David Cameron ja vasakul välisminister William Hague.

Kabineti laua keskmisel kohal, selg kamina poole, istub alati peaminister, kelle nahktoolil on ruumis ainsana käetoed.

Briti kabineti rohelise paadikujulise laua võttis kasutusele aastail 1957-1963 peaminister olnud Harold Macmillan, kuna see võimaldas tal korraga näha kõiki ministreid.

Elizabeth on külastanud Downing Streeti korduvalt, viimati juulis Cameroni korraldatud teemantjuubeli dineel, kus osalesid ka ekspeaministrid Gordon Brown, Tony Blair ja John Major.

Kuuskümmend aastat troonil olnud Elizabethi võimu ajal on Ühendkuningriigil olnud 12 peaministrit, esimene neist oli Winston Churchill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles