Euroliit annetab Nobeli preemiaraha Süüria, Colombia, Kongo ja Pakistani lastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria pagulaslapsed Domizi põgenikelaagris Põhja-Iraagis.
Süüria pagulaslapsed Domizi põgenikelaagris Põhja-Iraagis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit annetas selle aasta Nobeli rahupreemiaga kaasnenud rahalise preemia täna tuhandetele sõja tõttu kannatavatele Süüria, Colombia, Kongo ja Pakistani lastele, lisades annetusele omalt poolt veel miljon eurot.

«Konfliktikolletes on lapsed sageli kõige haavatavamad,» ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy AFP teatel. «Seepärast on ainuõige, et sellest auhinnast saaksid kasu relvakonfliktide noored ohvrid.»

Van Rompuy võttis 930 000 euro suuruse Nobeli auhinna ELi nimel vastu nädal tagasi Oslos koos Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso ja Euroopa Parlamendi presidendi Martin Schulziga. Juba toona teatas EL, et lisab preemiale pisut üle miljoni euro, et annetada kokku kaks miljonit eurot sõjast mõjutatud lastele.

Rahaga toetatakse nelja projekti raames kokku 23 000 last:

  • umbes 4000 Süüria last Iraagi ja Süüria piiril asuvates pagulaslaagrites;
  • enam kui 5000 Colombia last, kellest enamik on paguluses Ecuadoris;
  • 11 000 Kongo last, kes on pagulased Kongo DV idaosas ja Etioopias;
  • 3000 Pakistani last riigi põhjaosas.

ELi teatel viib projekti Pakistanis läbi ÜRO lastefond (UNICEF), Kongo DVs ja Etioopias aitavad lapsi Save the Children ja Norra Pagulasnõukogu, ÜRO pagulasorganisatsioon (UNHCR) vastutab Colombia ja Ecuadori projekti eest ning Prantsuse organisatsioon ACTED aitab Süüria lapsi Põhja-Iraagi pagulaslaagris.

Norra Nobeli komitee nimetas Euroopa Liidu tänavuseks rahupreemia laureaadiks selle eest, et on aidanud 60 aasta jooksul kaasa Euroopa muutumisele sõjakontinendist rahukontinendiks.

Ühenduse teatel moodustavad relvakonfliktide ohvritest praegu 90 protsenti tsiviilisikud, neist pooled on lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles