Assange: Wikileaksi tuleviku paljastused raputavad maailma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Kõmulise meediaportaali Wikileaks asutaja, austraallane Julian Assange lubas järgmisel aastal avalikustada Wikileaksis miljon uut salajast dokumenti.

Assange ütles eile Londonis Ecuadori saatkonna rõdul oma toetajatele peetud kõnes, et avaldatavad dokumendid mõjutavad kõiki riike, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ka ülistas Assange oma pöördumises USA sõdurit Bradley Manningut, kes edastas USA sõjalisi- ja diplomaatilisi saladokumente Wikileaksile ning selle tõttu kinni peeti. Manning ootab aga endiselt kohut, mis peaks algama tuleva aasta märtsis.

Assange, kes ei suutnud vältida Briti erinevates kohtutes oma väljasaatmist Rootsile, palus seejärel asüüli Ecuadori võimudelt, mille ta ka sai. Alates juunist viibib Assange Londoni Ecuadori suursaatkonnas, kuna Briti võimud on lubanud ta sealt lahkumise korral kinni pidada.

Sel moel soovib Assange vältida oma väljaandmist Rootsile, kus teda kahtlustatakse seksuaalkuritegudes. Ka kardab Assange, et Rootsi võimud võivad ta edasi välja anda USA-le, kus tema üle soovitakse kohut mõista spioneerimissüüdistuse alusel, mis võib kaasa tuua surmanuhtluse.

«Kuniks ebamoraalne uurimine jätkub ja Austraalia valitsus ei kaitse ajakirjandust ja Wikileaksi avaldamist, pean siia jääma,» ütles Assange.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles