Piraatide käest pääsenud kapten Phillips asus koduteele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Somaalia piraatide küüsist pühapäeval päästetud USA laevakapten Richard Phillips jõudis pärast läbielatud dramaatilist kogemust eile sõjalaeva pardal Mombasa sadamasse Keenias ning alustas täna juba lennureisi kodumaale.


USA mereväe hävitaja USS Bainbridge'i pardal maale toodud kaptenile, kes end kangelaslikult ise oma meeskonna päästmiseks piraatide kätte pantvangi andis, organiseeriti kojusõiduks Maerski tšarterreis, kinnitas üks anonüümseks jäänud lennujaama ametnik AFP andmetel.

Mombasast tõusis lennuk õhku Eesti aja järgi kella nelja paiku varahommikul. Phillipsi meeskond konteinerlaeva Maersk Alabamalt saadeti kodu poole teele juba kolmapäeval, kui nende kapten polnud veel Keenia sadamasse jõudnud.

Phillips langes oma laeval piraatide kätte pantvangi 8. aprillil ja veetis järgmised viis päeva päästepaadis, kuhu ründajad taganema sunniti. ÜRO toiduabiprogrammi lasti vedanud Maersk Alabama koos ülejäänud meeskonnaga pääses ja jõudis Keeniasse juba laupäeval.

Somaalia rannikumere sellesse ossa saadeti pingelises olukorras mitu USA ja ka teiste riikide sõjalaeva. Pühapäeval lõppes draama sellega, et USA snaiprid lasid maha kolm piraati neljast ning ellujäänu vangistati. Esialgu pole veel otsustatud, kas viimase üle mõistetakse kohut Keenias või kusagil mujal.

Somaalia ranniku lähedal tegutsevad mereröövlid hoogustasid pärast USA kapteni juhtumit oma rünnakuid rahvusvahelise laevanduse vastu veelgi ning on sel kuul kaaperdanud juba vähemalt kümme alust, ehkki regioonis patrullivad üha tugevamad rahvusvahelised merejõud. Samal ajal ähvardavad piraadid erilist kättemaksu just ameeriklastele.

Teisipäeval teatasid piraadid juba raketirünnakust USA kaubalaeva Liberty Sun vastu, kuid sellele kiirustas appi taas USS Bainbridge ning alus pääses põgenema. USA riigisekretär Hillary Clinton avalikustas rahvusvaheliste partnerite toel. USA saadab oma esindaja keeruliseks kujunenud seisu arutama ka järgmisel nädalal toimuvale Somaalia doonorite konverentsile Brüsselis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles