Vedomosti: Venemaa loobus kahest Mistralist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse mereväele kuuluv dessantlaev Mistral mullu veebruaris Touloni mereväebaasi lähedal. Sama tüüpi laeva ehitatakse praegu ka Venemaale.
Prantsuse mereväele kuuluv dessantlaev Mistral mullu veebruaris Touloni mereväebaasi lähedal. Sama tüüpi laeva ehitatakse praegu ka Venemaale. Foto: SCANPIX

Vene päevalehe Vedomosti andmetel otsustas riigi kaitseministeerium loobuda kahest Mistral-tüüpi helikopterikandjast.

Mullu juunis sõlmitud kõrgtehnoloogilist dessantlaeva puudutavas lepingus, mille alusel maksab Venemaa Prantsusmaale Vedomosti teatel 1,15-miljardit eurot, lepiti kokku, et kaks dessantlaeva ehitatakse Prantsusmaal ja ülejäänud kaks Venemaa tehastes.

Oma esimese Mistral-tüüpi helikopterikandja, mis hakkab kandma nime Vladivostok ja mida praegu ehitatakse Prantsusmaal Saint-Nazaire´i laevatehases, peaks Venemaa kätte saama 2014. aastal. Teine samas laevatehases valmiv sama tüüpi alus, millele on antud nimeks Sevastopol, peaks Venemaale jõudma aasta hiljem. Mõlema laeva kodusadamaks peaks saama Vaikse ookeani rannikul asuv Vladivostok.

Lisaks lepiti kokku ka võimaluses veel kahe sama tüüpi dessantlaeva ehitamises Venemaa tehastes, mis plaaniti ehitada admiraliteedi laevatehases Peterburis. Vedomosti viitas aga anonüümseks jääda soovinud allikatele kaitseministeeriumis ja kaitsetööstuses, kelle kinnitusel on Vene kaitseministeerium sellest plaanist aga loobunud.

Vene laevaehitajad ja paljud eksperdid suhtunud tehingusse skeptiliselt.

Väljaande teatel on Vene laevaehitajad ja paljud eksperdid suhtunud tehingusse skeptiliselt ning leiavad, et neli seda tüüpi alust on Vene mereväe jaoks liiga palju, kuna nende soetamine ja ülevalpidamine paneks riigi kaitse-eelarvele suure koorma.

Üks kaitsetööstuses töötav allikas ütles Vedomostile, et kahe laeva ehitamine Venemaal läheks maksma hinnanguliselt sama palju, kui kuluks nende ehitamisele Prantsusmaal ehk tema sõnul 1,15 miljardit eurot, mis teeb tehingust  suurima relvahanke Venemaa ja NATO liikmesmaa vahel.

Vedomosti teatel langetati otsus kahest Mistral-tüüpi dessantlaevast loobumise kohta pärast hiljuti Vene sõjaväejuhtkonnas toimunud kaadrimuudatusi. Teiste seas vallandati ka kaitseminister Anatoli Serdjukov, kes asendati endise eriolukordade ministri Sergei Šoiguga. Viimane on kaitsekulutused uuesti üle vaadanud.

Venemaa kaitseministeerium pole lehe väiteid avalikult kommenteerinud. Vene ühinenud laevaehituskorporatsiooni teatel ei vasta meedias ilmunud teated aga tõele ning kava ehitada kaks dessantlaeva Venemaal on endiselt jõus. 

«Venemaa kaitseministeerium pole meid sellisest otsusest teavitanud. Leping on praegu jõus, nagu ennegi,» märkis ühinenud laevaehituskorporatsiooni esindaja uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles