Paet: Eestil on Islandiga erisuhe

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisminister Urmas Paet ütles Reykjavikis kohtumisel Islandi presidendi Olafur Ragnar Grimssoniga, et Eesti hindab kõrgelt erilisi ja väga lähedasi suhteid Islandiga.

«See põhineb nii Islandi kiirel otsusel Eesti taasiseseisvumist tunnustada kui ka sellele järgnenud aastatel suurepäraselt toiminud koostööl ja teineteisemõistmisel,» lausus Paet.

Paet märkis kohtumisel president Grimssoniga, et Eesti loodab Islandi sujuvaid liitumiskõnelusi Euroopa Liiduga.

«Eesti toetab Islandi võimalikult kiiret liitumist Euroopa Liiduga. Ka kõige keerulisematel teemadel, nagu näiteks kalandus, on võimalik jõuda kokkuleppele, mis arvestab Islandi eripärasid ja samas kaitseb Euroopa Liidu põhimõtteid,» ütles Paet.

Kohtumisel parlamendi (Alþingi) presidendi Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttiriga ja parlamendi välisasjade komiteega rääkis Paet Eesti kogemusest Euroopa Liiduga liitumisel, euro kasutuselevõtust ning Eesti ja ELi praegusest majandusolukorrast.

«Euroopa Liidul on olemas hea ja tugev raamistik majandus- ja eelarvepoliitika rakendamiseks,» sõnas Paet. «Nüüd tuleb keskenduda kokkulepitu kannatlikule rakendamisele, et tagada eelarvepoliitika jätkusuutlikkus ning taastada ELi konkurentsivõime.»

Paeti sõnul on Eestile peaaegu kaks aastat eurotsooni liikmena kulgenud maailmamajanduse murettekitavatele arengutele vaatamata positiivses võtmes.

Paet esines Reykjavikis ka Islandi ettevõtjatele ja ülikooli õppejõududele ettekandega Eesti kogemusest Euroopa Liiduga liitumisel ja euro kasutusele võtmisel. «Eesti elanikkonnas on toetus Euroopa Liidule pärast sellega liitumist kasvanud,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles