Mumbai ründaja võttis tunnistuse tagasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mumbai politseinikud vangla ees, kus hoitakse Mohammed Ajmal Amir Qasabi.
Mumbai politseinikud vangla ees, kus hoitakse Mohammed Ajmal Amir Qasabi. Foto: Reuters / Scanpix

India suurlinnas Mumbais eelmise aasta novembris korraldatud verise terroriamoki korraldanud kümnemehelisest grupi väidetavalt ainus ellujäänu võttis kohtus oma ülestunnistused tagasi, sest need olid tema advokaadi sõnul saadud piinamisega.


Mohammed Ajmal Amir Qasabi süüdistatakse kõigi terrorirünnakus hukkunud 166 inimese tapmises, ehkki ta ise füüsiliselt kõikjal kohal ei viibinud. Mehe tunnistusest loeti täna tribunali ees lõike ette. Prokuröri sõnul oli ta osaline vandenõus India vastu sõja pidamiseks, mida hauti Pakistani pinnal, vahendas

BBC News

.

Süüdistaja mainis ka seda, et ründajate väljaõppe eest hoolitsesid «luureprofessionaalid» ning infot Mumbaisse meritsi jõudmise kohta andis üks «kõrge kindral». Seejuures hoidus ta aga Pakistani nime mainimast. Mumbai ründajatel olevat kästud tappa ameeriklasi, britte ja iisraellasi, sest need tekitavat kahju moslemitele, lisas prokurör.

Täna alanud protsessi lükati mitu korda erinevatel protseduurilistel põhjustel edasi. 21-aastast pakistanlast ootab süüdimõistmise korral surmanuhtlus. Lisaks temale süüdistatakse kaht indialast, Fahim Ansarit ja Sabauddin Ahmedi, kuulumises äärmusrühmitusse Lashkar-e-Taiba ja luuretegevuse teostamises terroriaktideks.

Qasab ise protsessil ei rääkinud ega naeratanud, kuid tema advokaat Abbas Kazmi teatas, et noormees võtab oma veebruaris kohtule antud tunnistuse tagasi, sest selle saamiseks kasutati jõudu ja piinamist. Kas seda tõendusmaterjali protsessil arvestatakse, jääb kohtuniku otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles