Jaapan saab uue peaministri

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzō Abe.
Shinzō Abe. Foto: SCANPIX

Jaapan saab vähem kui seitsme aasta jooksul juba seitsmenda peaministri, kelleks saab suure tõenäosusega konservatiivist ekspeaminister Shinzō Abe.

Jaapani parlamendi alamkojas täna toimunud hääletuse tulemusel andis oma hääle detsembrikuised parlamendivalimised võitnud Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) 58-aastase liidri Abe poolt 328 saadikut. Abe vastaskandidaat, seni võimul olnud Jaapani Demokraatliku Partei (DPJ) uus esimees Banri Kaieda sai 57 häält, vahendas uudisteagentuur AFP.

Enne peaministriks saamist peab Abet toetama veel ka parlamendi ülemkoda ning seejärel esitatakse tema kandidatuur keiser Akihitole.

Abe, kes töötas peaministrina ka aastatel 2006-2007, kuid oli sunnitud langeva populaarsuse tõttu tagasi astuma, on juba nimetanud ka uue valitsuse koosseisu. Tuntumatest nimedest peaks uue valitsuse rahandusministriks saama endine ekspeaminister Taro Aso, välisministriks saab ilmselt Fumio Kishida.

Senine valitsus, mida juhtis DPJ varasem liider Yoshihiko Noda, astus täna täies koosseisus tagasi enne parlamendis toimunud hääletust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles