Iisraelis tuli päevavalgele 3000 aastat vana tempel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli arheoloogid avastasid väljakaevamiste käigus Jeruusalemma lähedalt 3000 aasta tagusesse Juuda riigi aega ulatuva templi, ütles juudiriigi muinsusamet kolmapäeval.

Tempel tuli päevavalgele Tel Motzas, kus uue kiirtee ehitamine tingis arheoloogiliste kaevamiste läbiviimise.

«Rituaalehitis Tel Motzas on ebatavaline ja jahmatav leid, eriti kui arvestada asjaolu, et Juuda riigi perioodist ei ole peaaegu üldse rituaalhoonete säilmeid,» ütlesid kaevamiste juhid avalduses.

Üks neist, Anna Eirikh ütles AFP-le, et templisäilmed annavad tunnistust tolleaegsetest usukombetalitustest väljaspool Jeruusalemma. «Kindlalt saame me öelda vaid seda, et sealt leitud kujukesed teenisid usulist otstarvet ja et Tel Motza asus Juuda kuningriigis.»

Leiud pärinevad 9.- 10. sajandist eKr ehk ajast, mil Jeruusalemmas oli esimene tempel juba valmis. Tol ajal olid juutidel säilinud veel mõned judaismieelsed tavad kõrvuti kehtivate kombetalitustega, mida viidi läbi Jeruusalemma templis, seletas ta.

Eirikhi sõnul on eriti huvitav asjaolu, et need usuga seotud esemed ja tempel asusid Jeruusalemmast jalutuskäigu kaugusel. «Me teame Juuda kuningriigi aegsest usupraktikast väga vähe, on veel kaks-kolm usutalituste kohta, ja Tel Motzast leitud tempel on neist Jeruusalemmale kõige lähemal.»

Templist altari lähedalt leitud esemete hulgas on rituaalse otstarbega keraamilisi anumaid, karikate tükke ja loomakujukesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles