Moskva: teated keemiarelvade kasutamisest Süürias on provokatsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsusammas Idlibi lähistel Jabal Al-Zawiyas, mille aktivistide sõnul põhjutasid hävituslennukitest tulistatud raketid 26. detsembril.
Suitsusammas Idlibi lähistel Jabal Al-Zawiyas, mille aktivistide sõnul põhjutasid hävituslennukitest tulistatud raketid 26. detsembril. Foto: SCANPIX

Teated Süüria valitsusvägede väidetavast keemiarelvade kasutamisest Süüria opositsioonijõudude suhtes on provokatiivsed ning nende eesmärgiks on sillutada teed välisele sekkumisele Süüria konflikti, ütles täna Vene välisministeeriumi esindaja.

«On ilmselge, et seda tehakse eesmärgiga provotseerida väline relvastatud sekkumine Süüria konflikti,» ütles pressiesindaja Aleksandr Lukaševitš.

Tema sõnul on «selliste provokatsioonide eesmärgiks tekitada paanikat süürlaste ning riigis viibivate välismaalaste seas».

«Mis tahes massihävitusrelvade kasutamine on vastuvõetamatu ning rahvusvaheline kogukond mõistab selle karmilt hukka. Süüria valitsus on kinnitanud nii meile kui ka meie Lääne partneritele, kaasa arvatud ÜRO-le, et keemiarelvi ei kasutata,» ütles Lukaševitš.

«Me ootame, et kõik opositsioonirühmitused võtavad endale samuti sellised kohustused ning peavad neist rangelt kinni,» lisas ta.

Homsi aktivistid teatasid varem, et Süüria sõdurid kasutasid nende vastu gaasi. Nende väitel ründasid Süüria sõjalennukid al-Bayada piirkonda Homsis ning heitsid keemilisi toimeaineid sisaldanud pomme. Al-Jazeera teatas, et seitse inimest hukkus ning kümned said vigastada.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatas esmaspäeval, et valitsusväed kasutasid riigi keskosas Homsis ülestõusnute vastu mürgigaasi sisaldavaid pomme.

«Homsi aktivistide teatel suri pühapäeva õhtul Khaldiyeh-Bayada piirkonnas kuus võitlejat, sest nad hingasid sisse lõhnatut gaasi,» teatas vaatluskeskus. «Gaas levis piirkonnas pärast seda, kui režiimi väed viskasid sinna pomme, kust tõusis pärast tabamust valget suitsu.»

Keskuse teatel tekkis gaasi sissehinganutel peavalu ja iiveldus.

USA president Barack Obama on öelnud, et keemiarelva kasutamine muudaks olukorda Süürias ja tooks mingil kujul kaasa Ühendriikide sekkumise. Vene välisministri Sergei Lavrovi sõnul tähendaks keemiarelva kasutamine Süüria presidendi Bashar al-Assadi jaoks poliitilist enesetappu.

Vaatluskeskuse andmeil on 21 kuud kestnud Süüria relvakonflikt nõudnud üle 45 000 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles