USA evakueeris saatkonna Kesk-Aafrika Vabariigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Aafrika Vabariigi pealinna Bangui elanikud protestiaktsioonil Prantsusmaa saatkonna juures.
Kesk-Aafrika Vabariigi pealinna Bangui elanikud protestiaktsioonil Prantsusmaa saatkonna juures. Foto: SCANPIX

USA evakueeris eile saatkonna Kesk-Aafrika Vabariigi (KAV) pealinnas Banguis ja peatas kogu diplomaatilise tegevuse.

USA välisministeeriumi eestkõneleja kinnitusel pole Bangui valitsusega siiski diplomaatilisi sidemeid katkestatud, kuid hoiatas samas kodanikke, et riiki reisimist tuleks julgeolekukaalutlustel vältida.

«Suursaadik Lawrence Wohlers ja tema diplomaatide meeskond lahkus täna Banguist koos mitmete USA tsiviilisikutega,» edastati ministeeriumi ametlikus avalduses.

«See otsus võetu vastu puhtalt julgeolekukaalutlustel ja murest meie kodanike turvalisuse pärast ning pole seotud meie pikaaegsete ja jätkuvate diplomaatiliste sidemetega KAV-i valitsusega. Julgeolekuolukorra järsu halvenemisega seoses olime me 28. detsembril sunnitud sulgema saatkonna Banguis,» kirjutas välisministeerium.

«Välisministeerium hoiatab kõiki USA kodanikke Kesk-Aafrika Vabariiki reisimise eest. Riigis juba viibivad ameeriklased peaksid tõsiselt hindama oma isiklikku turvalisust ja kaaluma samuti lahkumist,» lisati avalduses.

«Bangui on kindlustatud Kesk- Aafrika mitmerahvuselistesse jõududesse (FOMAC) kuuluvate vägedega,» ütles väejuht kindral Jean-Félix Akaga riiklikus raadios, lisades, et Banguisse on oodata täiendavaid jõude.

Riigi president François Bozizé ärgitas eile Ühendriike ja Prantsusmaad mässuliste edasitungi peatamiseks riigis käivasse relvakonflikti sekkuma.

«Palume oma prantsuse nõbudel ja Ameerika Ühendriikidel meid mässuliste tagasitõrjumisel aidata, et võimaldada Libreville'is konflikti lõpetamiseks alustatud kõnelustel jätkuda,» ütles Bozizé pealinnas Banguis peetud kõnes.

Kesk-Aafrika Vabariigi mässulisi ühendava Seleka koalitsiooni kontrolli all on suurem osa riigi põhja- ja idaosast.

Naaberriik Tšaad on Kesk-Aafrika Vabariigi presidendi François Bozizé palvel mässuliste edasitungi peatamiseks riiki oma väed saatnud. Tšaadi väed kujutavad endast ainsat tõsiseltvõetavat kaitsevalli ümberpiiratud Kesk-Aafrika Vabariigi valitsuse ja mässuliste vahel.

Hetkeseisuga asuvad mässuliste väed 300 kilomeetri kaugusel pealinnast Banguist.

Seleka koosneb mässulistest, kelle hinnangul pole keskvalitsus järginud aastatel 2007-2011 sõlmitud rahuleppeid, millega lubati relvad maha pannud mässulistele rahalist ja muud abi.

Mässulised alustasid pealetungi detsembri algul. Kuna viletsasti relvastatud ja alatasustatud KAV-i armee ei suutnud neile kuigi tõsist vastupanu osutada, palus president abi Tšaadilt, kes oli aidanud 2010. aastal riigi põhjaosas mässajad peatada.

ÜRO andis kolmapäeval oma 200-le teenistujatele ja nendele peredele käsu Kesk-Aafrika Vabariigist lahkuda, sest mässuliste rünnak on muutnud nende viibimise riigis eluohtlikuks.

«Nende vastuolulised sõnumid ja üha jätkuvad sõjalised rünnakud viitavad sellele, et nad võivad kõigest hoolimata Bangui vallutada,» märkis ÜRO eestkõneleja Martin Nesirky.

ÜRO-l on Kesk- Aafrika Vabariigis suur poliitiline missioon, mille ülesanne on aidata valitsusel üle 10 aasta kestnud konfliktist jagu saada.

Maailmaorganisatsiooni peasekretär Ban Ki-moon mõistis mässajate relvarünnakud linnadele karmilt hukka.

Muret väljendas juba varem ka Washington, soovitades USA kodanikel «julgeolekuolukorra paranemiseni» riigist lahkuda.

Kesk-Aafrika Vabariigi näol on tegemist mineraalide poolest rikka ilma merepiirita riigiga, mille rahvaarv on pisut alla viie miljoni inimese. Riik on sagedaste mässude ja riigipöörete poolest kurikuulus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles