Freedom House: Magnitski seaduse vastumeede on amoraalne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Freedom House'i kodulehest.
Fragment Freedom House'i kodulehest. Foto: www.freedomhouse.org

Rahvusvaheline inimõigusorganisatsioon Freedom House nimetas amoraalseks Venemaal välja kuulutatud seadust, mis on vastusammuks Ühendriikides heaks kiidetud Magnitski seadusele.

«See seadus, mis võeti eeldatavalt vastu vastuseks USAs heaks kiidetud Magnitski seadusele, on ebaproportsionaalseks rünnakuks ühele Venemaa kõige haavatavamatest sotsiaalsetest gruppidest,» seisab FH saidil reedel avaldatud teates.

«On amoraalne hoida orbusid pantvangis vastuseks Ameerika santsioonidele, mis on sihitud Vene inimõigusrikkujate vastu,» kinnitas FH president David J. Kramer.

FH leiab, et Vene seadusandjad oleksid pidanud vastuseks ühiskonnas valitsevale pettumusele rikkujate karistamatuse pärast võtma inimõiguste rikkujaid vastutusele, mitte kahjustama Vene laste huve ega raskendama Vene vabaühenduste tegevust.

FH osutab, et USA pered on viimase 20 aastaga adopteerinud umbes 60 000 Vene orbu, kellest paljud olid puudega, ning valdav enamus neist elab normaalset, õnnelikku elu.

«Traagiliselt on surnud 19 USAsse adopteeritud last; võrdluseks – surnud on ligi 1200 Vene perede poolt adopteeritud last, ent seadusandlus ei tee midagi, et tegelda selle probleemiga,» osutab FH.

FH hinnangul peegeldavad Vene orbude lapsendamise keeld ja vabaühendusi puudutavad piirangud Venemaa juhtkonna sihipärast püüet piirata fundamentaalseid kodanikuvabadusi, ning on kahjuks osa laiemast rünnakust inim- ja kodanikuõigustele.

«Alates Vladimir Putini ametlikust naasmisest Venemaa presidendi ametisse 2012. aasta maikuus, on riigiduuma vastu võtnud ja president Putin välja kuulutanud terve rea repressiivseid seadusi, mis nõrgestavad Venemaa kodanikuühiskonda ning õõnestavad tõsiselt poliitilisi-, kodaniku- ja inimõigusi Venemaal,» kinnitab FH.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles