Lavrov: Assadit ei saa veenda lahkuma

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Venemaa välisministri Sergei Lavrovi sõnul ei kavatse Süüria president Bashar al-Assad võimust loobuda.

«Bashar al-Assad on korduvalt öelnud nii avalikult kui ka eravestluses, et ta ei kavatse lahkuda, ta jääb oma ametipostile,» märkis Lavrov pärast kohtumist ÜRO ja Araabia Liiga rahuvahendaja Lakhdar Brahimiga. «Puudub võimalus seda seisukohta muuta,» lisas Lavrov uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Samas märkis Lavrov, et mullu märtsis puhkenud konflikti on võimalik lahendada veel poliitilisel teel. Ühtlasi avaldas Lavrov hämmeldust selle üle, et Süüria opositsiooni esindav Süüria Rahvusnõukogu reageeris negatiivselt Moskva üleskutsele korraldada konflikti lahendamiseks kõnelused.

Kui lääneriigid püüavad sanktsioonidega Damaskust isoleerida, siis Venemaa on seni takistanud rahvusvahelisi püüdlusi Süüria presidenti võimult kõrvaldada ning seisnud sekkumisele resoluutselt vastu. Kremli kinnitusel on süürlaste endi otsustada, kuidas riiki juhtida ja milliseid reforme läbi viia.

Venemaa ja Hiina on ÜRO Julgeolekunõukogus kasutanud korduvalt ka oma veto­õigust, et lükata tagasi lääneriikide koostatud resolutsioonid, mis nõuavad Assadilt võimu andmist vahevalitsuse kätte.

Samas on nii Peking kui ka Kreml tõrjunud lääneriikide süüdistusi, nagu kaitseksid nad nõukogus Damaskuse režiimi, kelle 21 kuud väldanud konflikt opositsiooniga on vaatlejate sõnul nõudnud vähemalt 45 000 elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles