Mitmed lääneriigid boikotivad ÜRO rassismikonverentsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad eile Teheranis.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad eile Teheranis. Foto: Reuters / Scanpix

Mitmed lääneriigid on viimastel päevadel teatanud, et ei osale homme Genfis algaval ÜRO rassismivastasel konverentsil, kuna tunnevad muret, et kohtumisel propageeritakse juudivaenulikke seisukohti. Iisrael on nõupidamist nimetanud traagiliseks farsiks.


Tuleval nädalal viis päeva vältavast konverentsist ei võta lisaks Iisraelile kindlasti osa Ühendriigid, Kanada, Austraalia ja Holland, vahendas AFP.

Ehkki konverentsi eesmärgiks on hinnata riikide edusamme rassilise diskrimineerimise, ksenofoobia ja sallimatuse vastases võitluses, põhjustab vastumeelsust asjaolu, et foorumi avapäeval esineb ettekandega Iraani president Mahmoud Ahmadinejad, kes on korduvalt holokausti müüdiks nimetanud.

Iraan on ka ainus maa, mis foorumile oma riigipea saadab.

Enamik Euroopa Liidu liikmesriike kaalub endiselt, kas üritusest osa võtta või mitte. Lõplik otsus osalemise kohta tehakse homme hommikul Genfis.

Küll aga teatas Holland täna, et ei osale, kuna kardab, et konverentsi võidakse valel eesmärgil kuritarvitada.

«Konverents on liiga tähtis, et seda poliitilistel eesmärkidel ja Lääne ründamiseks ära kasutada,» ütles Hollandi välisminister Maxime Verhagen. «Holland ei kavatse sellele kaasa aidata.»

Eelmine, 2001. aastal Lõuna-Aafrikas Durbanis peetud ÜRO rassismivastane konverents lõppes vastuoludega, kui USA ja Iisrael sellelt lahkusid, kuna araabia riigid üritasid defineerida sionismi rassistliku liikumisena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles