Hiina akadeemikud hoiatavad vägivaldse revolutsiooni eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valvur Pekingis Tiananmeni väljakul esimees Mao Zedongi portree ees.
Valvur Pekingis Tiananmeni väljakul esimees Mao Zedongi portree ees. Foto: SCANPIX

Rühm mainekaid Hiina teadlasi hoiatab avalikus kirjas, et kui valitsus ei vasta rahva survele ja lükkab edasi poliitilisi reforme, ähvardab riiki vägivaldne revolutsioon.

73 teadlast, nende seas mitmeid tuntud juuraeksperte ja advokaate, ütlevad kirjas, et kuigi Hiina majandus on jõudsalt arenenud, ei ole sellega kaasnenud sama kiiret poliitilist reformi, vahendab Reuters.

«Kui Hiina ühiskonnale pakiliselt vajalikke reforme nurjatakse ja need jäetakse soiku, jõuab ametlik korruptsioon ja ühiskonna rahulolematus kriisipunktini ning Hiinal jääb taas kasutamata võimalus rahumeelseks reformiks,» kirjutavad nad, lisades, et olukord viiks välja vägivaldse revolutsioonini koos sellega kaasnevate rahutuste ja kaosega.

Hiinat 1949. aastast valitsenud kompartei peab allakirjutanute arvates edendama demokraatiat ja kohtusüsteemi sõltumatust ning süvendama turumajanduslikke reforme.

Kirja hakati sel kuul levitama internetis, kuid kohaliku meedia veebiväljaannetes on nüüdseks viited sellele eemaldatud.

Üks kirja autoritest, Pekingi Ülikooli juuraprofessor He Weifang ütles Reutersile, et akadeemikute nõudmised on üsna mõõdukad. Tema sõnul on nende teostamise õige aeg just praegu, kui president Hu Jintao valmistub riigitüüri üle andma partei uuele juhile Xi Jinpingile.

«Oleme jõudnud taas ajajärku, mil juhtkond on vahetumas. Inimesed ootavad poliitilise süsteemi reformimise osas jätkuvat arengut,» ütles ta. «Hiina rahvas, kaasa arvatud intellektuaalid, on sellest mõnda aega rääkinud, kuid juhtunud on vähe. Seega ma arvan, et meil on võimalus selleks taas survet avaldada.»

Kirjas öeldakse, et demokraatia, õigusriik ja inimõiguste austamine on globaalne trend, mida ei ole võimalik peatada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles