Leedu president ennustab uuele valitsusele krahhi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite sel kuul Brüsselis Euroopa Ülemkogule saabumas.
Leedu president Dalia Grybauskaite sel kuul Brüsselis Euroopa Ülemkogule saabumas. Foto: SCANPIX

Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė hinnangul suureneb majanduse kasvades risk, et äsja tööle asunud vasaktsentristlikul valitsusel tuleb enne volitusteaja lõppu võimult lahkuda.

Riigipea ütleb täna avaldatud usutluses, et eelmine, konservatiiv Andrius Kubiliuse valitsus moodustus raskel kriisiajal, mil opositsioon polnud ilmselgelt valmis vastutust võtma.

«Konkurente polnud, seega oli praegusest lihtsam prognoosida majanduskasvu, olgugi aeglast. Seepärast arvan, et praegu on suurem risk, et uus valitsus ei püsi oma valitsemisaja lõpuni,» ütles Grybauskaitė nädalalehele Veidas.

Kommenteerides variraamatupidamises kahtlustatava Tööerakonna kaasamist valitsuse töösse hoolimata presidendi vastuseisust, ütles Grybauskaitė, et kogu vastutus lasub nüüd sotsiaaldemokraatidel, kelle juht Algirdas Butkevičius sai peaministriks.

«Jah, valitsuses on tööerakondlasi, kuid nad pole selle partei juhtfiguurid, mõned neist tulevad akadeemilisest ringkonnast. Minul ja peaministril tuli olla filtriks, et valitsusse satuks vähem poliitiliselt angažeeritud inimesi, ja meil läks see korda,» ütles president.

Ühtlasi selgitas ta, et Tööerakonna koalitsioonist välja jätmist nõudes demonstreeris ta oma moraalseid ja poliitilisi põhimõtteid.

«Tuli see löök enda peale võtta, kuid ma ei kahetse seda põrmugi, sest selline oli mu moraalne ja poliitiline positsioon ning ma kordaksin seda uuesti, kui tekiks sarnane situatsioon. Me ei suutnud kohtualuseid seimi esimehe kohalt eemal hoida, ei suutnud häälteostmist konstitutsioonikohtus ära tõestada, ent meil õnnestus olukorda selgitada ja inimestele näidata ning ühtlasi alustada poliitilise süsteemi puhastamist taolisest saastest,» rääkis Grybauskaitė.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles