Ajakirjaniku vangistus vihastas Ühendriike

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA-Iraani ajakirjanik, kunagine missivõistluste finalist Roxana Saberi võeti Iraani võimude poolt aasta  alguses kinni süüdistatuna alkoholi ostmises, mõisteti aga nüüd kiiresti ja ootamatult spioneerimise eest kaheksaks aastaks vangi.





Aastaid islamiriigis suuremate takistusteta ajakirjanikutööd teinud kõrgelt haritud Saberi pihta sihitud süüdistused kasvasid lumepallina.

Arreteerimise järel jaanuaris süüdistati naist esmalt kõigest pudeli veini ostmises. See on Iraanis küll keelatud, kuid ei tähendaks tingimata pikka vanglakaristust.

Märtsikuus süüdistus muutus – nüüd oli Saberi viga kehtiva pressikaardita ajakirjanikuna töötamine.

Kuigi valitsus oli Saberilt pressikaardi ära võtnud juba kolm aastat tagasi, ei olnud teda ka kuid pärast seda ajakirjanikuna töötamast takistatud.  Juba kuus aastat Iraanis elanud Saberi tegi tööd USA National Public Radiole (NPR), BBC-le ja Fox Newsile. Viimasel ajal tegeles ta peamiselt oma raamatu jaoks materjali kogumisega.

Aprilli alguses teatasid võimud aga ootamatult, et Saberi tegeleb ajakirjanikuks maskeerununa hoopis Iraani-vastase luuretegevusega, ning korraldasid möödunud nädalal välkkiire kohtuprotsessi, kus 31-aastane naine aastateks vangi mõisteti.

Edasikaebamine tuleb


Ajakirjaniku advokaat Abdolsamad Khorramshahi kinnitas küll, et kavatseb otsuse edasi kaevata, kuid juba mitu kuud vangis olnud Saberile tähendab ootamine lisapingeid. Evini vangla, kus ta viibib, on pealegi kurikuulus julmuste poolest.

USA välisministeerium protesteeris Saberi protsessi käigu vastu, kinnitades, et naisel pole luuramisega mingit seost, ning president Barack Obamagi nimetas kohtuotsust äärmiselt kahetsusväärseks.

Saberi iraanlasest isa on otsusest šokeeritud ja väidab, et tütrelt peteti ülestunnistus välja. «Roxana ütles mulle, et kui ta koostööd teeb, saab ta välja,» ütles Reza Saberi AFP-le. «Ta on korduvalt eitanud oma süüd, kuid ilmselt ei pööranud nad sellele mingit tähelepanu.

Oleme väga šokeeritud ja ei osanud seda üldse oodata. Eeldasime kuut kuud (kuuekuulist karistust – toim) ja siis armuandmist.»

Poliitiline mäng


Iraani kohtu otsus tuli rahvusvahelises olukorras üsna ootamatult. Alles hiljuti oli president Obama teinud diplomaatilisi lepitussamme Iraani suunas, et alustada rahvusvahelise kokkuleppe saavutamist Iraani tuumaprogrammi küsimuses.

Saberi sai eile ka ootamatult toetust – nimelt Iraani presidendilt Mahmoud Ahmadinejadilt, kes saatis kohtuorganitele kirja, et nood ajakirjaniku üle kohut mõistes ikka kõiki reegleid järgiksid.  

Nii BBC kui New York


Timesi väitel on Ahmadinejadi samm ebatraditsiooniline. Selle põhjuseks võib analüütikute arvates olla soov leevendada radikaalide eestvõttel tehtud kohtuotsust ja selle tagajärgi. Nimelt võib Saberi juhtum olla üks Iraani-sisese võimuvõitluse objekte.

Võimalik on aga ka, et Iraan püüab Saberi kohtuasjaga lihtsalt kõneluste tarvis trumpkaarte koguda, kirjutas New York Times.

Minevikku vaadates on Saberil põhjust karta. Kui viimastel aastatel seal arreteeritud Ühendriikide teadlased ja ajakirjanikud on kõik üsna kiirelt vabastatud, siis 2003. aastal spionaažisüüdistuse saanud Iraani-Kanada fotograafi Zahra Kazemit piinati tema arsti sõnul Evini vanglas nii, et naine selle tagajärjel suri.

Roxana Saberi
•    Roxana Saberi sündis USAs iraanlasest isa Reza Saberi ja jaapanlannast ema Akiko Saberi tütrena 1977. aastal.
•    1997. aastal valiti Saberi Põhja-Dakota missiks ja ta oli Miss America võistlusel üks kümnest finalistist.
•    Saberi kolis Iraani aastal 2003.
•    Tal on kaks magistrikraadi – ajakirjanduses ja rahvusvaheliste suhete alal – ning praegu omandab ta  kolmandat Iraani õpingutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles