Iirimaa saab seitsmendat korda ELi eesistujaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: SCANPIX.

Uuel aastal Euroopa Liidu eesistujaks saav Iirimaa soovib keskenduda ühenduse majanduse taastumisele.

Küproselt 1. jaanuaril eesistumist üle võttev Iirimaa saab ELi eesistujaks seitsmendat korda.

Iirimaa peaminister Enda Kenny on öelnud, et presidentuur keskendub bloki majanduse taastumisele ning on otsustanud pakkuda lahendusi pangandusliidu, majanduskasvu ergutamise ning pikaajalise eelarve osas.

Iiri valitsus on ka rõhutanud, et tegemist on säästupresidentuuriga, millele kavatsetakse kulutada umbes 60 miljonit eurot.

Võrreldes Iirimaa viimase eesistumisega 2004. aastal, kui Dublin juhtis bloki ajaloo suurimat laienemist, on presidentuur muutunud 2009. aastal jõustunud Lissaboni leppe tõttu. Uue korra kohaselt juhib ELi ülemkogusid bloki president Herman Van Rompuy ja välisministrite kohtumisi bloki välispoliitika juht Catherine Ashton.

2010. aastal oli Iirimaa sunnitud taotlema 85 miljardi euro suurust abipaketti, kui riigis puhkes pärast kinnisvaramulli lõhkemist suur kriis. Pärast seda on Iirimaa rakendanud karme kasinusmeetmeid, mille tulemusena on majandus taas tõusuteel. Iiri majandus kasvas teises kvartalis 0,4 ja kolmandas 0,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles