Põhja-Korea liider lubas majanduses «radikaalset pööret»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uusaastasaluut Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis Kim Il-sungi väljakul.
Uusaastasaluut Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis Kim Il-sungi väljakul. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-un kutsus tänases uusaastaläkituses «radikaalsele pöördele» vaesunud riigi majanduses ja andis mõista, et on valmis ulatama oliivioksa Lõuna-Koreale.

Kimi telepöördumine oli esimene omataoline viimase 19 aasta jooksu alates tema vanaisa Põhja-Korea rajaja Kim Il-sungi surmast. Kimi isa Kim Jong-il ei esinenud otsepöördumistega rahvale peaaegu kunagi.

Kim märkis pöördumises, et 2013. aasta kujuneb «suurte muutuste aastaks», mil riigi tähtsaim ülesanne on «majandushiiu rajamine».

Riigijuht ülistas Põhja-Korea teadlaste saavutusi detsembrikuise kaugmaaraketistardi korraldamisel ja ütles, et nüüd on vaja samasugust ülemaalist pingutust ka majandusrindel.

«Kogu partei, kogu riik ja kõik inimesed peavad alustama sel aastal võitlust majandushiiu rajamisel ja inimeste elatustaseme parandamisel,» ütles Kim, pakkumata siiski konkreetseid lahendusi, kuidas seda saavutada.

Kim kutsus ka lepitaval toonil vähendama pingeid tehniliselt endiselt sõjajalal kahe Korea vahel.

«Oluline ülesanne maa lõhenemisele lõpu tegemisel ja taasühinemise saavutamisel on vastasseisu kõrvaldamine Põhja ja Lõuna vahel,» ütles Kim. «Korea-siseste suhete ajalugu näitab, et vastasseis kaasmaalaste vahel viib vaid sõjani.»

Siiski andis Kim mõista, et suund radikaalsele pöördele majanduses ei tähenda täielikku seljapöördumist tema isa poliitikale «sõjavägi ennekõike».

«Riigi sõjaline võimsus tähendab rahvuslikku võimsust. Alles siis, kui riik on saavutanud sõjalise võimsuse, on võimalik arendada õitsvat majandust,» ütles Kim uusaastapöördumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles