Soome president hoiatas isekuse ja ahnuse eest

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö
Soome president Sauli Niinistö Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö ärgitas valitsust ja parlamenti olema majanduse edendamist puudutavate otsuste langetamisel julgem.

Riigipea ütles oma uusaastakõnes, et keerulistele poliitilistele otsustele eelneb alati üksteistest möödarääkimise periood, vahendas iltasanomat.fi.

«Nüüd on see lõppemas, käes on otsuste tegemise aeg,» lisas ta.

Kuue erakonna moodustatud koalitsioonil olnud keeruline võtta vastu maksutõusu ja kulude kärpimist puudutavaid otsuseid. Valitsus on riigipea sõnul teinud kompromisse, millega on kõik võinud peaaegu et rahul olla.

Riigipea pöördus tööturuorganisatsioonide esindajate poole, kes on väljendanud muret tööhõive ja majanduslanguse üle. «Neiltki oodatakse palju, alustades juba sellest, et ühine mure viib tavaliselt kokkulepetele ja ei too kaasa riidu. See oleks väärtuslik sõnum poliitiliste nõupidamiste laua jaoks.»

Niinistö sõnul on soomlastel olemas õiglustunne, nad usuvad kindlalt üksteisesse ja ühiskonda. Sellest tekkinud ühiskondlik terviklikkus on Soome parim trump, lisas ta.

«Tervislikkuse jõud on raskuste seljatamise jõud. Meil on selle kohta kogemusi. Oleme saanud hakkama praegusega võrreldes veelgi keerulisemate aegadega,» ütles ta.

President hoiatas isekuse ja ahnuse suurenemise eest, mis võivad viia usalduse. «Tegemist on õiglustunde kadumisega, sest ei tehta nii nagu oleks õige, vaid nii, kuidas on iseendale kõige kasulikum.»

Uusaastakõne on alati andnud võimaluse panna paika Soome rahvusvahelist rolli. Aastakümneid on riigipead rõhutanud heanaaberlikke suhteid ja riigi stabiilsust ning turvalisust. Samas tegi ka Niinistö.

Presidendi kinnitusel ei vaja Soome välispoliitiline joon lööklauseid ega äkilisi juhtimisvõtteid.

Riigipea rõhutas oma esimeses uusaastakõnes, et Soome jätkab partnerluse arendamist NATOga ja koostöö tõhustamist Põhjamaadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles