Hongkongi massimeeleavaldusel nõuti juhi lahkumist

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massimeeleavaldus Hongkongis
Massimeeleavaldus Hongkongis Foto: SCANPIX

Hong Kongis täna aset leidnud massimeeleavaldus erihalduspiirkonna juhi Leung Chun-yingi vastu meelitas tänavatel kümneid tuhandeid inimesi.

Meeleavaldajad nõudsid juhi lahkumist ja suuremat demokraatiat. Organisaatorite sõnul osales protestiaktsioonis ligi 60 000 inimest, politseinike väitel 17 000, vahendas Reuters.

Valitsust toetavad rühmitused viisid samal ajal Hiina-meelse Leungi toetuseks läbi väiksemaid rahvakogunemisi.

Miljonärist kinnisvaraärimees Leung Chun-ying asus piirkonna juhi ametikohale juulis.Teda on muu hulgas süüdistatud oma kodus ebaseaduslikus ehitamises.

Meeleavaldajad kasutasid skandaali ära muude nõudmiste esitamiseks. Inimesed tahavad näiteks demokraatlikumat valimissüsteemi, kuna piirkonnajuhi märtsikuistel valimistel oli hääleõigus vaid 1200-liikmelisel valimiskomiteel.

Hongkong oli aastani 1997 Suurbritannia kontrolli all. Nüüd on ametlikult tegemist Hiina Rahvavabariigi erihalduspiirkonnaga, millele on laialdane autonoomia. Piirkonnas elab seitse miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles