Dombrovskis: euro on ELi edukaim projekt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis
Läti peaminister Valdis Dombrovskis Foto: Margus Ansu

Euroopa ühisvaluuta on olnud üks Euroopa Liidu ambitsioonikamaid ja edukamaid projekte, ütles Läti peaminister Valdis Dombrovskis usutluses Radio 101-le.

Ta lisas, et alanud aastal möödub euro sularaha kasutuselevõtust 10 aaatat, aga maksevahendina on seda kasutatud juba alates 1999. aastast.

«Euro kasutuselevõtt on olnud eurotsooni kriisist hoolimata üks ELi ambitsioonikamaid ja edukamaid projekte ja sellest kriisist ülesaamiseks on astutud samme. Minu arvates on euro kasutuselevõtmine aidanud märkimisväärselt kaasa ELi ja eriti eurotsooni majandusarengule ning aidanud ka ELi ideed tugevdada,» rääkis ta.

Dombrovskis tõdes, et mõned riigid, näiteks Soome, on osanud eurot oma majanduse arendamiseks paremini ära kasutada kui teised.

Läti oleks aga majanduskriisist veelgi edukamalt jagu saanud, kui ta oleks juba olnud eurotsooni liige, rõhutas peaminister, märkides, et siis olnuks Parex panga kriisi puhul kättesaadav Euroopa Keskpanga finantseering ja poleks tekkinud kuuldusi lati devalveerimisest, mis majandust tõsiselt kahjustasid.

Läti kavatseb võtta euro kasutusele 2014. aastal. Maastrichti kriteeriumide täitmist hakkatakse kontrollima selle aasta alguses ja lõplik otsus Läti euroalasse vastuvõtmise kohta langetatakse suve alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles