Aserbaidžaani president «pärjati» aasta korruptandi tiitliga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev. Foto: SCANPIX

Arvestades, et rahvusvaheliselt korruptsioonitaseme jälgimisega tegeleva organisatsiooni Transparency International hinnangul võib kaht kolmandikku maailma riikidest pidada äärmiselt korrumpeerunuks, võib aasta korrumpeerunuima inimese tiitli laureaadi valimine olla kaunis keerukas, märgib Raadio Vaba Euroopa veebileht.


Sarajevos ja Bukarestis baseeruv uurivate ajakirjanike võrgustik Organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni kajastamise projekt (OCCRP) aga sai sellega siiski hakkama. Tiitel otsustati anda Aserbaidžaani presidendile Ilham Alijevile.

Äramärkimist leidsid veel kosovolasest suitsu- ja narkosmugeldaja Naser Kelmendi, Montenegro peaminister Milo Djukanovic, Venemaa president Vladimir Putin, poliitiliste sidemetega Serbia ettevõtja Miroslav Miskovic, kauaaegne Usbekistani president Islam Karimov ja tagaotsitav Serbia narkosmugeldaja Darko Saric.

OCCRPi sõnul tõid Alijevile tiitli hästi dokumenteeritud asitõendid sellest, et tema perekond on juba aastaid süstemaatiliselt Aserbaidžaani tulusamaid ärisid endale haaranud. Nende andmeil on Alijevite perel salaosalus pankades, ehitusettevõtetes, kullakaevandustes ja telekommunikatsiooniettevõtetes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles