Türgis vahistati veel üks endine kaitseväe juhataja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral İsmail Hakkı Karadayı poolehoidjad Ankara kohtumaja ees.
Kindral İsmail Hakkı Karadayı poolehoidjad Ankara kohtumaja ees. Foto: SCANPIX

Türgis on seoses islamistliku valitsuse kukutamisega 1997. aastal vahistatud selle riigi endine kaitseväe juhataja kindral İsmail Hakkı Karadayı, teatab BBC.


Kindral peeti kinni tema Istanbuli kodus ja viidi pealinna Ankarasse ülekuulamisele. Kahtlustatakse, et ta aitas kaasa riigipöördele, millega sunniti tagasi astuma peaminister Necmettin Erbakan ja asendati tema valitsus uue tsiviilvalitsusega.

Mais esitati süüdistused veel kuuele erukindralile, keda kahtlustatakse Erbakani võimult kõrvaldamises. Lisaks käib veel eraldiseisvaid uurimisi sõjaväe riigipöördekatsete küsimuses.

Türgi sõjavägi on end väga pikka aega käsitlenud kui sekulaarse põhiseaduse kaitsjat. Nad on aastakümnete vältel saanud hakkama mitmete riigipöörete ja riigipöördekatsetega ning armee ja praegu valitseva Õigluse ja Arengu partei (AKP) vahel on pikalt olnud pingeid.

Septembris saatis kohus ühe teise riigipöörde sepistamise eest kuni 20 aastaks trellide taha kolm endist kindralit. Selles vandenõus osalemises mõisteti süüdi ühtekokku ligi 330 ohvitseri. Neid süüdistati mošeedesse pommide panemise ja Kreekaga sõja vallandamise plaanis eesmärgiga korraldada riigipööre praeguse peaministri Recep Tayyip Erdoğani 2003. aastal valitud valitsuse vastu.

Ajalehe Hürriyet kohaselt pole aga Karadayı sugugi ainus praegu vahi all hoitav endine Türgi kaitseväe juhataja. Kinni peetakse ka kindral İlker Başbuği. Tema on uurimise all seoses marurahvusliku Ergenekoni liikumisega, keda kahtlustatakse samuti riigipöörde sepistamises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles