Tšehhi presidenti tabas massiamnestia eest terav kriitika

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Václav Klaus 1. jaanuaril oma viimast uusaastakõnet pidamas.
Tšehhi president Václav Klaus 1. jaanuaril oma viimast uusaastakõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Ametist lahkuvat Tšehhi presidenti Václav Klausi tabas täna kriitika seoses massiamnestiaga tuhandetele süüdi mõistetud või arvatavatele kurjategijatele, kelle seas on vange või suurpettuste tõttu kohtu all olevaid inimesi.

Riigipea langetas otsuse Tšehhi vabariigi 20. iseseisvusaasta puhul ning selle kohaselt tuleb vabastada kokku 23 000 kinnipeetavast umbes 7400.

«Igal amnestial peaks olema läbipaistev filosoofia. Antud juhul üritan ma endiselt seda üles leida,» ütles Tšehhi ülemkohtu juht Iva Brozova ajakirjanikele.

Amnestia kehtib valdavalt neile, kellele on määratud alla aastane vanglakaristus, ja üle 75-aastastele, kes on mõistetud vangi vähem kui 10 aastaks.

Samuti peatab see õigusmenetlused, mis on kestnud üle kaheksa aasta, kui võimalik karistus ei ole üle 10 aasta.

«Selle žesti eesmärk on anda uus võimalus neile kodanikele, kes võisid küll seadust rikkuda, kuid ei ole korduvad rikkujad,» selgitas Klaus ajalehes Dnes.

Nende seas on silmapaistev ärimees Tomáš Pitr, keda süüdistatakse maksupettuses, ja endine Tšehhi jalgpalliliidu juht František Chvalovský, keda kahtlustatakse 60 miljoni euro omastamises.

Sotsiaaldemokraat Jiří Dienstbier ütles, et president teeb kingituse oma sõpradele ärisektoris. Klaus on olnud president kaks ametiaega ning märtsis toimuvatel valimistel pürib Dienstbier tema kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles