Piraadipartei saab Rootsis tuult purjedesse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsis eelmisel nädalal süüdimõistva otsusega päädinud kõmuline Pirate Bay protsess kasvatas järsult sealse Piraadipartei liikmeskonda ning tõstis selle suuruselt neljandaks poliitiliseks erakonnaks riigis.


Piraadipartei ridades oli veel reedel alla 15 000 inimese, kuid juba esmaspäevaks kasvas see arv üle 30 000 piiri, vahendas Helsingin Sanomat agentuuri STT.

Liikmeskondade võrdluses möödusid «piraadid» nüüd lisaks kristlikele demokraatidele ka Rahvaparteist, Vasakparteist ja roheliste Keskkonnaparteist.

Piratpartiet asutati enam kui kolme aasta eest ning see võitleb autoriõigus- ja patendiseaduste muutmise, samuti inimeste privaatsuse suurendamise eest nii internetis kui tavaelus.

2006. aastal osaleti riksdagi valimistel ja siis koguti 0,63 protsenti häältest. Sel suvel võtavad aga «piraadid» sihikule juba Euroopa Parlamendi valimised, kus tuleb ületada vähemalt nelja protsendi künnis.

Piraadipartei peakandidaat Christian Engström ütles reedel, kohe päras skandaalset kohtuotsust Pirate Bay pidajate üle, et see tähendab tema erakonnale piletit europarlamenti.

Stockholmi linnakohus otsustas reedel aastaks vangi saata Pirate Bay neli loojat, kuna nad olevat mahitanud inimesi autoriõiguste rikkumisele. Samuti mõisteti kohtualustelt välja üle 30 miljoni Rootsi krooni kahjutasu maailma meelelahutushiidudele. Süüdimõistetud lubasid otsuse kindlasti edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles