USA sai Mehhiko lahe naftareostuse eest 1,4 miljardit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurimisplatvorm Deepwater Horizon leekides
Naftapuurimisplatvorm Deepwater Horizon leekides Foto: SCANPIX

Naftafirma British Petroleum (BP) naftaplatvormi operaatorfirma Transocean maksis eile USAle Mehhiko lahe naftakatastroofi  ja – reostuse eest 1,4 miljardit dollarit (üle miljardi euro).

Möödunud aasta sügisel võttis BP omaks turvalisusreeglite eiramise ja nõustus kuue aasta jooksul maksma mitme miljardi suuruse summa naftareostuse kahju hüvitamiseks, edastab Reuters.

2010. aasta aprillis tekkis BP-le liisitud naftaplatvormil Deepwater Horizon  plahvatus ning tulekahju. See naftaplatvorm asus Mehhiko lahes Macondo naftaleiukohas.

Õnnetuses hukkus 11 inimest.

Õnnetuse tagajärjel lekkis Mehhiko lahte umbes viis miljonit barrelit naftat, millest  ligikaudu 800 000 barrelit õnnestus kätte saada.

Juhtumi uurimine näitas, et naftapuurimise eest vastutanud Transocean ja Haliburton firmad eirasid rängalt turvalisusreegleid ning ei pööranud tähelepanu naftapuurimisest tekkinud ohumärkidele.

Mehhiko lahe naftareostuse juhtum on kohtulikul arutamisel veel aastaid.

USA plaanib reostuse eest saadavad summad kulutada keskkonnakaitsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles