Chávezel tekkisid kopsuvähi tüsistused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kell Venezuela presidendi Hugo Cháveze näoga.
Kell Venezuela presidendi Hugo Cháveze näoga. Foto: SCANPIX

Kuubal vähioperatsioonist taastuval Venezuela presidendil Hugo Chávezel on tõsise kopsupõletiku tagajärjel tekkinud hingamisraskused, teatas infominister Ernesto Villegas eile õhtul.

Seejärel süüdistas Villegas Venezuela opositsiooni presidendi tervise rakendamist kampaaniavankri ette, mille eesmärgiks on destabiliseerida valitsuse tegevust ning seada ohtu revolutsioon.

«Valitsus hoiatab Venezuela rahvast rahvusvahelise meedia käiku lastud psühholoogilise sõja eest, millega üritatakse Venezuelat destabiliseerida,» seisis infoministri avalduses.

Kava kohaselt peaks oktoobris kolmandaks ametiajaks presidendiametisse valitud Chávez 10. jaanuaril ametivande andma. Riigi põhiseadus näeb ette uute valimiste korraldamist 30 päeva jooksul juhul, kui riigipea ei ole võimeline ametivannet andma või sureb esimese nelja ametiaasta jooksul.

Äsja Kuubalt naasnud asepresident Nicolás Maduro ja rahvusassamblee spiiker Diosdado Cabello tõrjusid usutluses riigitelevisioonile kuulujutte võimalikust võimuvõitlusest, öeldes, et nende vahel valitseb ühtsus, ja süüdistasid opositsiooni ebakindluse külvamises. «Mingit võimu üleandmist ei ole kavas, riigis toimub 2006. aastal väljakuulutatud sotsialistlik revolutsioon,» ütles asepresident, kes kinnitas koos Cabelloga, et nad on ühtsemad kui kunagi varem.

Cabello sõnul peab opositsioon valitsuses sisemiste lahkhelide tekkimiseks 2000 aastat ootama. «Opositsiooni ja meie vaheline leppimine ei ole võimalik,» kuulutas Cabello.

«Me oleme teadlikud sellest, et Ühendriigid on koht, kust hirmukülvamise kampaaniat juhitakse, nad arvavad, et nende aeg on kätte jõudnud, oleme langenud parempoolsete surve alla nii rahvusvaheliselt kui ka riigisiseselt,» lisas Maduro, selgitamata, kas ta peab silmas USA valitsust või seal elavaid Venezuela emigrante.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nuland eitas Venezuela siseasjadesse sekkumist, kuid möönis, et riik on olnud ühenduses Venezuela inimestega kogu poliitilise spektri ulatuses.

«Meie sõnum Venezuela elanikele on järgmine: üleminekuprotsess peab olema demokraatlik, põhiseaduslik, avatud ja läbipaistev, vastama riigi seadustele ning olema riigi elanike otsustada,» lisas Nuland.

Opositsioon kritiseeris üleeile taas salastatust, mis ümbritseb riigipea tervislikku seisundit.

Presidenti ei ole alates 11. detsembril toimunud lõikust nähtud ja temast ei ole ka midagi kuulda, samuti pole teada, kas ta saab kavakohaselt 10. jaanuaril ametivande anda.

Chávezel avastati vähk 2011. aasta juunis, detsembrikuine operatsioon oli neljas ja ühtlasi keerulisim.

Täpsemat informatsiooni presidendi vähi kohta, nagu selle tüüp, asukoht ning tõsidus, on viimase 18 kuu jooksul saladuses hoitud, mistõttu on ringlema läinud kuulujutud tema ja Venezuela tuleviku kohta.

Chávez valiti Venezuela presidendiks tagasi oktoobris. Ta on olnud selle Lõuna-Ameerika naftariigi president 1999. aastast saadik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles