Saksa minister kutsub üles lastele hääleõigust andma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa arenguminister Dirk Niebel
Saksa arenguminister Dirk Niebel Foto: SCANPIX

Saksa ministri sõnul tuleks riigis tagada valimisõigus ka lastele, sest 13 miljoni alaealise kodaniku kõrvalejätmine poliitilistest otsustest on absurdne.

Majanduskoostöö ja arengu minister Dirk Niebel ütles eile Westdeutsche Allgemeine Zeitungile (WAZ), et Saksamaa praegune valimisiga 18 aastat on täiesti kohatu. Samas ei öelnud ta konkreetselt, mis vanusest alates tuleks tema arvates lastel lubada hääletada, vahendas The Local.

Liberaalide (FDP) ridadesse kuuluva Niebeli sõnul võiks vanemad lapse eelistuse eest võtta vastutuse endale või koguni ise nende eest hääletada. See suurendaks perede sõnaõigust poliitikas ja sunniks rahvaesindajaid võtma lapsi ja peresid rohkem arvesse.

Niebel märkis, et valimisõiguse äravõtmine 17 miljonilt üle 65-aastaselt sakslaselt oleks absurdne, samas on kuuendiku rahvastikust moodustavate laste puhul see justkui iseenesestmõistetav.

Kolleegid vastasid Niebeli sõnavõtu peale, et tema ettepanek on põhiseadusega vastuolus.

Kristlik demokraat Ingrid Fischbach ütles WAZile, et keegi ei saa vaielda vastu Niebeli ettepaneku võlule, kuid tegelikkuses on «valimine privaatne asi ja põhiseaduslikult ei tohi seda teha kolmas osapool».

Fischbach lisas, et oleks raske kontrollida, kas vanemad tegelikult ka panid kirja just selle kandidaadi, kelle nende laps oli välja valinud.

Saksa lasteliidu president Thomas Krüger ütles, et kuigi ta pooldab valimisea langetamist esmalt 16 aastale ja seejärel 14 aastale, ei toeta ta vanematele oma lapse või laste eest lisahääle andmist.

Niebeli ettepanekule avaldas siiski toetust Paula Honkanen-Schoberth Saksa lastekaitseliidust, kelle sõnul võiksid lapsed valimistel osaleda juba sünnist alates. Ta nentis, et sageli lapsi alahinnatakse ja uuringud näitavat, et paljud lapsed on poliitikast huvitatud juba kolmandast klassist alates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles