Venelased ilguvad Kremli otsuse üle anda Depardieule pass

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine vaatab Vene telekanali Pervõi Kanal internetisaiti, millel on näha Gérard Depardieu avalik kiri venelastele.
Naine vaatab Vene telekanali Pervõi Kanal internetisaiti, millel on näha Gérard Depardieu avalik kiri venelastele. Foto: SCANPIX

Venelased on reageerinud nalja, umbusu ja tubli annuse irooniaga uudisele, et Kreml andis Prantsuse näitlejale Gérard Depardieule kodakondsuse.

Eile Vene televisioonis ette loetud kirjas väljendas prantslane armastust president Vladimir Putini vastu ja nimetas Venemaad suureks demokraatiaks, vahendas AFP.

«Talle avaldab muljet meie demokraatia – ta on täielikult aru kaotanud,» kommenteeris Facebooki kasutaja Vladimir Sokolov.

Vasakäärmuslik poliitik Eduard Limonov soovitas Depardieul korrata oma kuulsat filmirolli Prantsuse revolutsionääri Georges Dantonina ja hakata osalema regulaarsetel sanktsioneerimata miitingutel Putini vastu.

Orehh lisas, et venelasena ei ole viisakas vanahärrat enam nimetada Monsieur Depardieuks, vaid Gerard Renevitšiks, sest tema isa eesnimi oli René.

«Gérard, tule 31. jaanuaril Triumfalnaja väljakule koos oma uue Vene passiga,» kirjutas Limonov oma blogis. «Meie Prantsuse sõber: siin on kutse tõelisele ajaloolisele rollile.»

Vaevalt et Depardieu selle pakkumise vastu võtab. Hiljutisel pressikonverentsil rääkis Putin nende omavahelisest «väga sõbralikust ja isiklikust» suhtest.

Paljud viskasid nalja selle üle, kuidas 64-aastane filmitäht, kes tahab Prantsusmaalt minema kolida liiga kõrgete maksude pärast, Venemaal pensionärina hakkama saaks.

«Me hakkame teda nägema poes käru lükkamas, polikliinikus vereproovi järjekorras või sotsiaalhooldusametis,» kirjutas ajakirjanik ja blogija Anton Orehh raadiojaama Ehho Moskvõ kodulehel.

Orehh lisas, et venelasena ei ole viisakas vanahärrat enam nimetada Monsieur Depardieuks, vaid Gerard Renevitšiks, sest tema isa eesnimi oli René.

«Ma olen valmis laskma tal end minu korterisse sisse registreerida, ta võib jääda nii kauaks, kui ise tahab,» pakkus Twitteris telesaatejuht Tina Kandelaki.

Teatavasti peab Depardieu Venemaale kolimise korral kohalike võimude juures oma elukoha registreerima.

Luuletaja Lev Rubinštein hoiatas Facebookis Depardieud, et kui ta tahab edaspidi makse maksta Venemaal, läheb tema raha «kumminuiadega gorilladele, kes rõõmsalt peksavad noori mehi ja naisi ning vanadaame».

Venemaa on vaatlejate arvates Depardieu tüli Prantsuse sotsialistliku valitsusega kasutanud ära selleks, et näidata oma «edumeelset» majanduspoliitikat ja juhtida tähelepanu kõrvale hiljutiselt otsuselt keelata USA kodanikele Vene orbude lapsendamine.

«Anda Depardieule kodakondsus on tugev PR-samm riigisiseselt, kuid Venemaa mainet kujundab maailmas ikkagi orbudevastane seadus. See ei saa seda kõrvale tõrjuda,» kirjutas oma blogis Ehho Moskvõ peatoimetaja Aleksei Venediktov.

Prantsusmaal on Depardieu ähvardus kodumaalt lahkuda samuti tekitanud elavat debatti. Parempoolne päevaleht Le Figaro nimetas juhtkirjas kogu afääri halvaks farsiks, kuid rõhutas, et valitsuse plaanitud 75-protsendine tulumaksumäär kõige rikkamatele on majanduslik, poliitiline ja diplomaatiline fiasko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles