Austraalia ähvardab Süürias sõdivaid kodanikke 20-aastase vangistusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Vabastusarmee võitlejad.
Süüria Vabastusarmee võitlejad. Foto: SCANPIX

Austraallasi, kes suunduvad Süüriasse sõdima, ootab kuni 20-aastane vangistus, hoiatas välisminister Bob Carr täna, pärast teateid, et üks Melbourne’i mees sai seal surma.


Austraalia välisministeeriumi pressiesindaja teatel on nende valitsusel andmeid rohkem kui sajast austraallasest, kes on alates 2011. aastast selles konfliktis osalenud, kuid praeguse seisuga pole neil tõendeid ühegi oma kodaniku osalusest Süüria sõjas.

Austraalia seaduste kohaselt ei tohi nende kodanikud suunduda välisriiki plaaniga osaleda seal vaenutegevuses ega ka osaleda välisriigi pinnal vaenutegevuses. «Karistuseks on 20-aastane vangistus,» märkis pressiesundaja. «Igaüht, kes Austraalias värbab kedagi välismaal võitlema, ootab seitsme-aastane karistus.»

AFP uudise kohaselt on Süürias surnud vähemalt kolm austraallast. Viimatine surmasaanu oli Melbourne’i ehitustööline, kes reisis Abu al-Walid al-Australi nime all ja suri möödunud nädalal koos teiste Süüria mässulistega võideldes.

Austraalia Araabia Nõukogu asutaja Joseph Wakimi sõnul lähevad paljud inimesed, kes väidavad end minevat Süüriasse humanitaartööd tegema, tegelikult sinna võitlema. «Ma usun, et suuremale osale neist inimestest on see palju rohkem isiklikest tõekspidamistest lähtuv otsus kui rahaline võit,» rääkis Wakim, kes on kutsunud suuremale valvsusele Süüriasse reisivate inimeste osas.

Carri sõnul on aga keerukas jälgida Süüriasse minevate inimeste liikumisi. «See on läbikukkumise serval riik ning sisekommunikatsioonid on seal äärmiselt halvad,» lausus ta.

Austraalia on olnud äärmiselt kriitiline president Bashar al-Assadi režiimi osas ning palunud kõigil oma kodanikel sellest riigist lahkuda, kuid sellegipoolest on Süürias praegu 67 austraallast, kellest enamik on topeltkodakondsusega ja elanud seal pikemat aega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles