Moskva ähvardab loobuda NATO kohtumisest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni alaline esindaja NATO juures Dmitri Rogozin.
Vene Föderatsiooni alaline esindaja NATO juures Dmitri Rogozin. Foto: SCANPIX

Venemaa ähvardas mitte osaleda maiks kavandatud kohtumisel NATO kõrgete sõjaliste ametnikega protestiks Gruusias plaanitavate manöövrite vastu.

«Kui reaktsiooni ei tule, siis me kindlasti rakendame mingeid meetmeid,» teatas Interfaxi andmetel Moskva alaline esindaja alliansi juures Dmitri Rogozin telekanali Vesti-24 usutluses.

«Ma võin ühe neist juba praegu teile avaldada: 7. maiks planeeritud Venemaa ja NATO kindralstaapide ülemate kohtumine jääb ära,» vahendas diplomaadi juttu ka AFP.

Gruusias toimuvad mais rahvusvahelised NATO õppused, mida on ette valmistatud juba eelmisest kevadest. Esimeste plaanide järgi pidi neil osalema 1300 sõjaväelast paarikümnest NATO riigist ja partnermaalt. Täna aga teatas oma loobumisest Kasahstani valitsus.

Venemaa on nendele manöövritele, mis peetakse paarikümne kilomeetri kaugusel Thbilisist ida pool asuval polügoonil, jõuliselt vastu seisnud. Rogozini sõnul kannavad «sellised sõjamängud selgelt provokatiivset iseloomu nii Venemaa vaatepunktist, Gruusia vaatepunktist kui kogu maailma asjade vaatepunktist».

Kremli saadik ei maininud siiski, kas Moskva võiks ära jätta ka mais või juunis toimuva NATO-Vene Nõukogu kõrgetasemelise kohtumise. Eelmisel nädalal nimetas ka president Dmitri Medvedev õppusi «ohtlikuks otsuseks» ning hoiatas läänt suhete halvenemise eest.

NATO pressiesindaja sõnul pole allianssi ametlikult informeeritud Venemaa plaanist tühistada tippkomandöride kohtumine ning sellest on kuuldud vaid meedia vahendusel.

«Mitte midagi pole muutunud selles osas, mis NATOsse puutub,» ütles ta. «Kaitsejuhtide kohtumine toimub ja Venemaa on jätkuvalt kutsutud. See on nende otsus, kas osaleda või mitte.»

Samuti kinnitas pressiesindaja, et manöövritega Gruusias minnakse edasi. Venemaad on tema sõnul hoitud plaanidega kursis juba algusest peale.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Robert Wood ütles, et kui Venemaa loobub kohtumisest, siis on see kahetsusväärne. «Need õppused olid ammu plaanitud,» märkis ta ajakirjanikele, lisades samuti, et ametlikku kinnitust Moskva otsuse kohta pole saadud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles