Obama külastas piinamisdokumentide avalikustamise järel CIAd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama kinnitas luure keskagentuuri (CIA) töötajatele, et toetab neid täielikult hoolimata sellest, et hiljuti avalikustas ta üksikasjad agentuuri julmadest ülekuulamismeetoditest terrorismis kahtlustatute kallal, kirjutas uudisteagentuur AFP.


Sajad agentuuri töötajad tulid kuulama Obama kõnet CIA peakorterisse. «Ärge kaotage julgust, sest et peame tunnistama, et oleme võib-olla teinud vigu - nii me õpimegi,» ütles Obama eile.

Obama esimene külaskäik CIA peakorterisse tuli pärast värskeid paljastusi selle kohta, kuidas CIA kasutas oma ülekuulamistel seni arvatust palju rohkem uputamise simuleerimist.

Avalikustatud justiitsministeeriumi dokumentidest selgub, et George W. Bushi eelmine valitsus lubas ülekuulatavate suhtes kasutada nii uputamist, magamise keelamist kui putukatega ähvardamist.

Obama otsus dokumentide avaldamisest pälvis ohtralt kriitikat.

Bushi valitsuse ametnikud hoiatasid, et ta on CIA käed tulevikuks sidunud ja kahjustanud selle töötajaid või andnud USA vastastele võimaluse propagandaks.

Inimõiguslased olid aga pahased, sest Obama teatas ühtlasi, et ülekuulamised läbi viinud CIA töötajatele ei esitata mingeid ametlikke süüdistusi, sest neile oli antud käsk oma kodumaa kaitsmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles