Iisraeli minister võrdles Iraani juhtkonda natsidega

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli asepeaminister Silvan Shalom Birkenau koonduslaagris.
Iisraeli asepeaminister Silvan Shalom Birkenau koonduslaagris. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli asepeaminister Silvan Shalom külastas tänasel holokausti mälestuspäeval Poolas asuvat Auschwitzi koonduslaagrit, kus võrdles Iraani natsionaalsotsialistliku Saksamaaga.


«See, mida Iraan püüab praegu teha, pole kaugel sellest, mida Hitler tegi juudi rahvaga 65 aastat tagasi,» ütles Shalom enne holokausti mälestustseremooniat Auschwitz-Birkenau koonduslaagris, vahendas AFP.

Kui Euroopa riigid tähistavad inimsusevastaste kuritegude ja holokausti mälestuspäeva 27. jaanuaril, siis juudid meenutavad hukkunuid heebrea kuukalendris nisani kuu 27. päeval.

Shalomi sõnul näitas eile Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadi Genfi rassismikonverentsil peetud kõne Iisraeli valitsuse rassistlikust poliitikast okupeeritud Palestiinas, et maailm peab endiselt võitlema rahu vaenlastega. Ahmadinejadi kõne ajal lahkus aga hulk ÜRO delegaate protestimärgiks saalist ning paljud riigi ei soovinud konverentsil üldse osaleda.

Shalom hinnangul ei too dialoog Iraaniga soovitud tulemust ja ta julgustas Ühendriikide presidenti Barack Obamat Iraaniga jõulisemalt suhtlema ning seadma islamivabariigile vastuolulise tuumaprogrammi lõpetamiseks kindel tähtaeg.

Islamivabariigi kinnitusel on tuumaprogrammi eesmärk elektrienergia tootmine, kuid lääneriigid kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva. Vaatamata ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidele on riik jätkanud ka uraani rikastamist.

«Iisrael ei saa kunagi elada teadmisega, et Iraanil on tuumapomm, sest me oleme kuulnud, mida Iraani president ja teised liidrid on öelnud selle kohta, et Iisraelil pole mingit õigust eksisteerida, et riik tuleks maakaardilt minema pühkida ja et nad teevad kõikvõimaliku Iisraeli hävitamiseks,» ütles asepeaminister, kes viitas islamivabariigi presidendi teravatele sõnavõttudele, milles ta on süüdistanud sionistlikke mõrtsukaid palestiinlaste kannatustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles