Uue tuumaraketi jaoks disainitud Vene allveelaev liitus mereväega

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Severodvinskis täna toimunud pidulik tseremoonia tuumaallveelaeva Juri Dolgoruki mereväkke võtmise auks.
Severodvinskis täna toimunud pidulik tseremoonia tuumaallveelaeva Juri Dolgoruki mereväkke võtmise auks. Foto: SCANPIX

Spetsiaalselt uue põlvkonna mandritevaheliste Bulava-rakettide jaoks disainitud esimene Borei-klassi tuumaallveelaev Juri Dolgoruki liitus täna ametlikult Vene mereväega.

Pidulik uut tüüpi strateegilise allveelaeva üleandmise tseremoonia toimus Põhjamere laevastiku baasis Severomorskis ning sellest võttis uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel osa ka kaitseminister Sergei Šoigu.

Alus lasti vette juba 2007. aasta kevadel, kuid selle teenistusse võtmine venis. Üks viivituste põhjustest on Borei-klassi uutele allveelaevadele mõeldud uue tuumaraketi Bulava katsetamisega kaasnenud probleemid.

Kuni kümne tuumalõhkepeaga varustatavat raketti, mis suudavad tuumalõhkepea kanda kuni 8000 kilomeetri kaugusel asuva sihtmärgini, katsetati ametlikel andmetel kokku 17 korda, millest kümme aga ebaõnnestusid.  

Teistel andmetel on NATO klassifikatsioonis SS-NX-30 nime kandvat raketti katsetatud rohkem ning ka ebaõnnestunud katsetuste arv on suurem.

Riikliku relvastusprogrammi kohaselt peaks Venemaa merevägi saama 2020. aastaks vähemalt kaheksa Borei-klassi tuumaallveelaeva, mis suudavad kanda kuni 16 Bulava raketti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles